Plněná roláda z krůtího masa
Naprostá klasika české kuchyně. Krůtí maso můžeme nahradit kuřecím, či králičím masem. Při rolování však musíme dávat větší pozor, aby náplň nevytekla, protože plátky masa jsou z kuřete či králíka menší. Pomoci si však můžeme potravinářskou fólií.
Suroviny čtyři až šest porcí:
600 g krůtích prsíček
2 lžíce oleje
50 g másla
trochu vývaru na podlití
2 míchaná vajíčka
1 párek
4 plátky sýra
petrželová nať
mletý pepř
sůl
Postup:
Omyté a osušené maso podélně rozřízneme, ale nedokrojíme. Tím vznikne po rozevření plát masa o větší ploše.
Maso lehce naklepeme, osolíme, opepříme a potřeme míchanými vejci, která posypeme jemně nakrájenou petrželovou natí.
Párek obalíme plátky sýra a položíme na vejce. Plát masa zarolujeme a pevně ovážeme tenkým provázkem.
Roládu zprudka ze všech stran opečeme v rozpáleném oleji. Potom maso osolíme, potřeme horkým máslem a pod poklicí pečeme ve středně vyhřáté troubě přibližně 30–40 minut. Během pečení několikrát obrátíme a potíráme vypečenou šťávou a zbylým máslem.
Upečenou roládu vyjmeme, odstraníme provázek a nakrájíme na porce. Vzniklý výpek podlijeme trochou vývaru a můžeme ještě zjemnit kouskem másla. Porce rolády podáváme polité vypečenou šťávou.
Obměna:
Posledních 15 minut před dokončením můžeme k roládě přidat čerstvou nebo mraženou libovolnou zeleninu, nakrájenou na plátky nebo na nudličky. Ostatní postup zůstává stejný. V tomto případě bychom připravili plněnou roládu z krůtího masa se zeleninou.
Doporučená příloha: bramborová kaše, dušená rýže, kompoty, saláty ze syrové zeleniny.
Příprava tohoto pokrmu trvá přibližně 1 hodinu.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka
Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.