Plněná roláda z krůtího masa

Vaříte s ČRo Plzeň , Vaří Mirka Kuntzmannová

Naprostá klasika české kuchyně. Krůtí maso můžeme nahradit kuřecím, či králičím masem. Při rolování však musíme dávat větší pozor, aby náplň nevytekla, protože plátky masa jsou z kuřete či králíka menší. Pomoci si však můžeme potravinářskou fólií.

Suroviny čtyři až šest porcí:

600 g krůtích prsíček

2 lžíce oleje

50 g másla

trochu vývaru na podlití

2 míchaná vajíčka

1 párek

4 plátky sýra

petrželová nať

mletý pepř

sůl

Postup:

Omyté a osušené maso podélně rozřízneme, ale nedokrojíme. Tím vznikne po rozevření plát masa o větší ploše.

Maso lehce naklepeme, osolíme, opepříme a potřeme míchanými vejci, která posypeme jemně nakrájenou petrželovou natí.

Párek obalíme plátky sýra a položíme na vejce. Plát masa zarolujeme a pevně ovážeme tenkým provázkem.

Roládu zprudka ze všech stran opečeme v rozpáleném oleji. Potom maso osolíme, potřeme horkým máslem a pod poklicí pečeme ve středně vyhřáté troubě přibližně 30–40 minut. Během pečení několikrát obrátíme a potíráme vypečenou šťávou a zbylým máslem.

Upečenou roládu vyjmeme, odstraníme provázek a nakrájíme na porce. Vzniklý výpek podlijeme trochou vývaru a můžeme ještě zjemnit kouskem másla. Porce rolády podáváme polité vypečenou šťávou.

Obměna:

Posledních 15 minut před dokončením můžeme k roládě přidat čerstvou nebo mraženou libovolnou zeleninu, nakrájenou na plátky nebo na nudličky. Ostatní postup zůstává stejný. V tomto případě bychom připravili plněnou roládu z krůtího masa se zeleninou.

Doporučená příloha: bramborová kaše, dušená rýže, kompoty, saláty ze syrové zeleniny.

Příprava tohoto pokrmu trvá přibližně 1 hodinu.

autor: Mirka Kuntzmannová | zdroj: Český rozhlas Plzeň