Plzeň a její okolí patří mezi atraktivní filmové lokality

21. srpen 2024 22:00

Hudba Michala Davida, nahý Rudolf Hrušínský nejmladší a náměstí Republiky v Plzni. Kdo by tuhle scénku z filmu Discopříběh neznal… Lokace Plzně a jejího okolí je u filmařů oblíbená.

Plzeň a Plzeňský kraj obecně se objevily už v mnoha filmech a seriálech. Konkrétní lokace, tedy místa pro natáčení, často pro filmaře vybírá a doporučuje Regionální filmová kancelář Plzeňského kraje. Na plátnech kin a televizních obrazovkách jste mohli zahlédnout třeba i plzeňské náměstí Republiky. Jistě se každému hned vybaví legendární běh nahého Rudolfa Hrušínského nejmladšího ve filmu Discopříběh. Náměstí si ale pro krátkometrážní film Bomba vybral i Vít Klusák. Natáčelo se loni v listopadu a snímek bude mít premiéru na festivalu Finále Plzeň. Interiéry Českého rozhlasu Plzeň zase posloužily jako kulisy ve filmu Vlny, který je aktuálně v kinech.

„Plzeň je pro tvůrce atraktivní svou přístupností. Praha už se trochu uzavírá, je filmaři přesycená, zatímco Plzeň nabízí spoustu neokoukaných míst. Navíc se sem z Prahy snadno dostanete po dálnici,“ říká projektový manažer Regionální filmové kanceláře Plzeňského kraje David Brabec.

Filmoví tvůrci využívají i okolí Plzně. V říjnu se bude ve Štáhlavicích a na zámku Kozel natáčet část dokumentu o Petrovi Geislerovi, tatínkovi Anny, Ester a Lely Geislerových. Další zajímavou lokalitu pak představuje zámek v Horšovském Týně. Ten byl využitý pro nové zpracování pohádky Zlatovláska, která spatří světlo světa příští rok.

autoři: Kateřina Dobrovolná , abk
Spustit audio