Plzeň hledá nového pořadatele filmového festivalu Finále

19. březen 2015

Filmový festival Finále Plzeň bude letos agentura Dominik centrum pořádat naposledy. Město proto bude hledat nového pořadatele pro následující čtyři roky. Ročně ho podpoří třemi miliony korun. Dotační program vyhlásí ve druhé polovině března. Zájemci mohou podávat žádosti do 18. května 2015.

Vítěz grantového řízení by měl splňovat dvě základní podmínky

„Zajistit, aby se v rámci Finále prezentovala česká hraná tvorba uplynulého roku i dokumentární tvorba uplynulého roku. Nicméně zvýhodněni budou určitě ti, kteří nabídnou přehlídku nejen české, ale i zahraniční dokumentární tvorby a slovenské hrané tvorby. Mimochodem s velkým ohlasem u diváků se už v minulých ročnících setkaly právě přehlídky zahraniční dokumentární, případně i hrané tvorby, " upřesňuje požadavky náměstek primátora Martin Baxa.

Podle Martina Baxy je cílem vyhlášení programu inovace stávajícího festivalu, navázání na jeho hlavní ideu neboli prezentaci české filmové tvorby a zvýšení prestiže festivalu na kulturní mapě České republiky.

Vybírat nejlepší nabídku uchazečů o dotaci bude devítičlenná komise, ve které zasednou zástupci města, ministerstva kultury, Státního fondu kinematografie a další odborníci.

Dominik Centrum už nemá zájem

Pořadatelem festivalu Finále byla doposud plzeňská společnost Dominik centrum. Ta v roce 2011 získala čtyřletou dotaci města. Bude ještě organizovat letošní 28. ročník, který se v Plzni uskuteční od 26. dubna do 2. května.

„Dominik centrum už se určitě nebude hlásit do nového dotačního programu jako pořadatel Finále," uvedla výkonná ředitelka festivalu Eva Veruňková Košařová. Podle ní se dosavadní ředitel festivalu a šéf firmy Dominik centrum Ivan Jáchim už cítí po letech organizace unavený, nemá potřebnou energii a chce předat pořadatelství jinému subjektu.

Finále Plzeň je jednou z nejvýznamnějších kulturních akcí v kraji

Finále Plzeň je od roku 1968 jednou z nejvýznamnějších kulturních akcí v Plzni i v kraji, je to největší bilanční a soutěžní přehlídka českého filmu. Do letošního ročníku je zatím přihlášeno 27 hraných a animovaných filmů, 86 dokumentů a 65 televizních projektů. O hlavní cenu Zlatého ledňáčka se budou ucházet české a slovenské hrané, dokumentární a televizní filmy, které vznikly od dubna 2014 do letošního dubna.

Letošní ročník je výjimečný tím, že je zapojen do projektu Plzeň - Evropské hlavní město kultury 2015. Zahájení festivalu se tak ponese ve znamení plzeňského rodáka Jiřího Trnky. Z iniciativy organizátorů a za finanční podpory projektu Plzeň 2015 byla zahájena digitalizace Trnkových Starých pověstí českých. Plně zrestaurovaná verze zahájí letošní festival Finále Plzeň 26. dubna. Celý filmový týden bude doplněn retrospektivami významných filmových osobností, výjimečnými počiny české kinematografie a besedami s tvůrci.

autoři: kos , Štěpánka Zýková
Spustit audio