Plzeň koupila školní pomůcky dětem ze sociálně slabých rodin

27. únor 2012

Školní pomůcky od pastelek a dalších výtvarných potřeba až po batůžky koupilo město Plzeň stovce dětí 1.stupně základních škol ze sociálně slabých rodin. Magistrát uvolnil 200 tisíc korun. Školní vybavení po konzultaci s odborníky zajistil odbor sociálních služeb.

Projekt reaguje na situaci dětí žijících v sociálně slabých rodinách. Jejich rodiče nemají možnost pořídit jim odpovídající základní školní vybavení, děti se mnohdy stávají terčem posměchu vrstevníků a docházce na vyučování se raději vyhýbají. Cílem je minimalizovat možná ohrožení vývoje dítěte žijícího v takové rodině tak, aby je nelehká ekonomická situace poznamenala co nejméně.

Základní školní potřeby byly distribuovány prostřednictvím sedmi plzeňských neziskových organizací, které vybírají i děti. Znají totiž nejlépe prostředí rodin, protože s nimi dlouhodobě pracují. Spolupráce rodiny a zapojení do sociálního programu je navíc podmínkou pro přidělení školních potřeb.


Projektový záměr města koresponduje s Komunitním plánem rozvoje sociálních služeb města na období 2008 – 2015. Navazuje na jeden z cílů, který je zaměřen na oblast pomoci a péče o osoby ohrožené sociálním vyloučením nebo již sociálně vyloučené.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio