Plzeň má nejkvalitnější vodu v Česku

2. říjen 2015

Město dokončilo rozsáhlou modernizaci úpravny vody, o životodárnou tekutinu se teď stará hned několik technologií. Cenu vody to ale nezvedne.

Plzeňané budou mít kvalitní pitnou vodu bez pesticidů a léčiv. Úpravna vody v Plzni na Homolce dokončila rozsáhlou rekonstrukci a modernizaci. Dokonalejší technologie, hlavně filtry s tak zvaným granulovaným aktivním uhlím, zachytí většinu nebezpečných látek. Zařízení je zatím ve zkušebním provozu. Podle vedení vodárny i představitelů města je teď v Plzni nejkvalitnější voda v České republice.

V jedné z budov plzeňské vodárny se voda čistí metodou ozonizace. Prostor je plný různých trubek a přístrojů. Jedněmi z nich jsou tzv. ozonátory, ve kterých se ozon vyrábí elektrickými výboji z čistého kyslíku. Ozon je silné oxidační činidlo a pro čištění vody se tak dobře hodí.

„Vlastně oxiduje veškeré ty nebezpečné látky, které v té vodě můžou být. Ozon, který probublává tou vodou, je v kontaktu s vodou, tak jeho část se nakonec uvolní. Je to toxická nebezpečná látka. Aby se nedostal do ovzduší, tak se jímá a likviduje se tady v tzv. destruktorech," uvedl provozní ředitel vodárny Jan Kretek.

Nejvíc peněz stála modernizace filtrace

Voda se v Plzni ozónuje už od roku 1994, technologie je ale od letoška přebudovaná. Po ozonizaci zůstávají ve vodě organické látky, proto se voda ještě zavádí na filtry s granulovaným aktivním uhlím a ty se nacházejí v další části vodárny, což je budova filtrace. I ta se dočkala nemalých změn. V rámci rekonstrukce to byla ta nejdražší část. V přízemí je dlouhá chodba a v ní ohromné potrubí s různými odbočkami, budíky a kolem ní jsou obslužné žebříky. Tato část úpravny je také nejstarší.

„Tady naši předci už v roce 1889 zahájili odběr vody z řeky Úhlavy a tím vlastně určili systém zásobování města Plzně až do dneška. Tady probíhá to jádro technologie, jsou tady nové čtyři filtry, všechny ty rozvody jsou nové, doplnila se řada analyzátorů. Nahoře filtry jsou dneska zakryté, aby nedocházelo ke vzdušné kontaminaci, " popsal Jan Kretek.

V jedné z budov plzeňské vodárny se voda čistí metodou ozonizace. Prostor je plný různých trubek a přístrojů. Jedněmi z nich jsou tzv. ozonátory, ve kterých se ozon vyrábí elektrickými výboji z čistého kyslíku

Voda se v Plzni zdražovat nebude

Modernizace vodárny stála více než jednu miliardu korun, přes polovinu této částky pokryly dotace. Na ceně vody pro spotřebitele se to ale nijak neprojeví. Vedení města Plzně i vedení vodárny shodně garantují, že žádné zdražení vody nepřijde.

„Město Plzeň je jedno z mála měst v České republice, které už je samofinancovatelné v tom svém oboru vodního hospodářství. Naši občané už se nemusí obávat, že by došlo k dalšímu zdražování vody," slíbil generální ředitel vodárny Miloslav Vostrý.

Výši cen vody v Plzni tak ovlivní jen rostoucí inflace v České republice. Cena vody v západočeské metropoli naposledy výrazně vzrostla v letech 2011 a 2012, od té doby se prakticky nemění.

autor: Lucie Sichingerová
Spustit audio