Plzeňská zoo má nové gepardí samice

27. leden 2024 17:20

V plzeňské zoo jsou zase tři gepardi. Chovatelé přivezli z Francie dvě dvanáctileté samice. O africký výběh se budou dělit se samcem Khalidem.

Gepard súdánský

Dvě samice geparda súdánského jsou nejnovějšími přírůstky v plzeňské zoo. Obě dvanáctileté šelmy přijely v prosinci z francouzské zoologické zahrady La Palmyre. Expozici s nimi obývá ještě samec Khalid původem také z Francie, který je v plzeňské zoologické zahradě už 14 let a původně tam žil se svými dvěma sourozenci. Ti už ale uhynuli. Samice si nejdřív zvykaly na nové prostředí ve vnitřní ubikaci a teď se poprvé vydaly do výběhu.

Čtěte také

I když žijí pohromadě samec a samice, podle ředitele zoo Jiřího Trávníčka se mláďat nedočkáme. „Samice jsou zde na dožití, nejsou už v chovném věku.“ Gepardi se dříve dožívali maximálně 16 let, laťka se ale postupně zvedá a nyní se mohou dožít až 20 let.

Historie gepardů v Plzni se začala psát v roce 2010, kdy sem byli z Francie dovezeni první tři bratři. Nové samice jsou v pořadí čtvrtým a pátým zvířetem tohoto druhu zde. Expozice v plzeňské zoo je tvořena jednak venkovním výběhem, jednak vnitřní expozicí ve společném pavilonu s hrošíky liberijskými a pelikány. Expozice vznikly díky finanční podpoře z EU. U výběhu návštěvníci najdou populární radar, díky němuž se mohou s nejrychlejší šelmou na světě poměřit v běhu.

Gepard súdánský
autoři: Veronika Krátká , abk | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio