Plzeňská zoo slaví rekord! Poprvé překonala návštěvnost 500 tisíc lidí za rok

Zatímco loni zoologickou zahradou v Plzni prošlo za celý rok necelých 482 tisíc lidí, dnes před polednem zoo přivítala letošního půlmiliontého návštěvníka. To je nejvíc v její v třiadevadesátileté historii.

Jubilejním hostem se stal Vladimír Finna ze Sulislavi se svými dvěma syny, šestiletým Šimonem a čtyřletým Filipem. Jak dnes řekl novinářům do zoo s dětmi pětkrát až šestkrát do roka chodí. Jako dárek obdrželi pamětní list a upomínkové předměty zoo včetně nejnovější knihy Záhada na ostrově lemurů.

„Plzeňská zoo má mezi zoologickými zahradami v Česku pátou nejvyšší návštěvnost po Praze, Zlíně, Ostravě a Dvoře Králové nad Labem. V roce 2018 ji agentura CzechTourism uvedla jako 14. nejnavštěvovanější turistický cíl v republice,“ řekl mluvčí zoo Martin Vobruba.

Zoo se může pochlubit mnoha chovatelskými úspěchy

„V půl milionu návštěvníků zoo doufala posledních zhruba osm let. Návštěvnost postupně stoupala, pomáhaly k tomu nové expozice i chovatelské úspěchy,“ řekl ředitel zoo Jiří Trávníček s tím, že laťka 300 000 návštěvníků byla poprvé překonána v roce 2003 a hranice 400 tisíc příchozích padla roku 2007.

Plzeň je podle něj "tak trochu jiná zoo", výjimečná v množství chovaných zvířat a pěstovaných rostlin. Jako jediná v ČR v sobě spojuje botanickou a zoologickou zahradu. „Botanická zahrada už má skoro 15.000 taxonů- druhů, poddruhů a kultivarů rostlin, což je obrovské množství. Máme asi 1200 druhů zvířat, z toho asi 800 druhů ukazujeme. Sice to nejsou sloni, jsou to drobní ptáci, hadi, ještěrky, ale tím jsme unikátní," uvedl ředitel Trávníček.

Další metou, o které mnoho let sní, je vybudování slonince. Zoo se rozšíří o 14 hektarů území u řeky Mže. Začátkem roku 2020 se začne pracovat na projektu ke stavebnímu povolení, který by měl být hotový do roka a půl, potom bude zoo usilovat o dotaci na projekt za stovky milionů korun.

autor: jik | zdroje: Český rozhlas Plzeň , ČTK
Spustit audio