Plzeňské vlakové nádraží má nový systém hlášení odjezdů

25. červenec 2019 15:06

Místo nástupišť zve od začátku července plzeňské vlakové nádraží ke kolejím. Jak si na změnu informačního systému zvykají cestující a jak se vůbec celá změna značení povedla?

Hlavní nádraží v Plzni používá od července nový orientační systém. Jedna z největších železničních stanic v Česku už při hlášení odjezdů a příjezdů vlaků nezve cestující na nástupiště. Místo nich začala oznamovat čísla kolejí. Podle Správy železniční dopravní cesty tak nádraží přešlo na hlášení běžné i jinde v Evropě.

Hlavní vlakové nádraží v Plzni změnilo informační systém. Zatímco dosud údaj o odjezdu a příjezdu vlaků obsahoval číslo nástupiště a koleje, nově lidé uvidí a uslyší jen číslo koleje

„Každá změna něco přináší, je to zvláštní, asi by bylo lepší, kdyby tady byla ještě mapa těch kolejí,“ poznamenala jedna z cestujících. Většina respondentů si na změnu zvykla rychle, trochu matoucí ale je, že se hlásí pouze čísla kolejí a ne jejich úseky. „Evidovali jsme podněty od cestujících, kteří si stěžovali na zhoršenou orientaci, nevěděli, na jaké nástupiště mají jít,“ sdělil mluvčí Správa železniční dopravní cesty Marek Illiaš.

Systém se vylepšuje

Právě v těch to dnech zhotovitelská firma informační systém upravila. „Pro cestující by měl být nyní systém jednodušší, měli by se lépe orientovat a měli by mít více času na to, aby došli na to nástupiště, respektive na kolej, ze které jim bude odjíždět vlak,“ řekl mluvčí s tím, že nově začne systém kromě čísel kolejí hlásit i úseky. 

autoři: Lukáš Milota , Michaela Svobodová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio