Plzeňské Zátiší ožívá. Město tu postavilo několik nových domů

1. červen 2021 19:55, aktualizováno

Plzeňské Zátiší už není ponurým místem. Město tu postavilo osm nových bytových domů. A do některých už se brzy začnou stěhovat první nájemníci.

S přeměnou celé lokality začalo město Plzeň loni v únoru. Za tu dobu vzniklo 77 bytů, které jsou určené hlavně pro seniory, handicapované, samoživitele nebo jinak znevýhodněné.

Paní Milena Poková patří v Zátiší mezi starousedlíky

V Zátiší mohli pochopitelně zůstat i starousedlíci. Patří mezi ně například Milena Poková, která tu žije už 65 let. „Na Zátiší jsem chtěla zůstat. Vyrostla jsem tu, tak to tady i dožiju. Byt je pěkný. Sice jdeme ze tří místností do jedné, ale snad se s tím srovnáme. První tři měsíce budeme mít jako starousedlíci levnější nájem, potom bude asi stejný, jako to bylo dříve,“ popsala Milena Poková.

Pokud se pojedete do plzeňského Zátiší podívat, uvidíte vedle sebe stát nejen nové domy, určené pro sociální bydlení, ale také ty původní, které se budou teprve bourat. Nabízí se tedy otázka, zda si noví nájemníci nebo 20 starousedlíků, kteří v Zátiší zůstanou, za nové bydlení připlatí.

Nájemné bude standardní

„Pro ty nejohroženější skupiny, jako jsou třeba zdravotně postižení nebo senioři se moc nezměnilo, protože zde máme limit 50,- Kč za metr čtvereční podlahové plochy za měsíc. Finanční náročnost v podstatě zůstane tak, jak byla, ale komfort je úplně někde jinde, než měli lidé před tím,“ uvedl plzeňský radní David Šlouf z ODS.

Za první etapu revitalizace lokality Zátiší město zaplatilo téměř 200 milionů korun. Při druhé etapě, která město teď čeká, se zbourá 14 a postaví 10 nových domů. Celkově pak bude v Zátiší 180 městských bytů.

autoři: Jan Markup , jik | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Související