Plzeňskou kartu bude možné nabíjet i v bankomatech

24. leden 2012

Plzeňskou kartu bude možné dobíjet v bankomatech. Usiluje o to vedení Plzeňského kraje v souvislosti s rozšířením systému Integrované dopravy Plzeňska od 1. dubna. Cestující si budou muset pořídit čipovou kartu a proto je potřeba pro ně zřídit také místa, na kterých bude možné ji dobít. Nejlevnějším řešením by byly upravené bankomaty.

Od 1. dubna, se výrazně rozšíří systém Integrované dopravy Plzeňska. Zatím je do projektu rozvíjeného Plzní a Plzeňským krajem zapojeno 44 obcí ve dvou zónách. Od dubna se projekt rozšíří na 196 obcí v 26 nových zónách, a to zhruba do 30 kilometrů od Plzně. Krajští radní včera oznámili, že kraj připravuje vyhlášení veřejné zakázky pro banky a další peněžní ústavy, které provozují bankomaty. Právě v bankomatech totiž bude možné dobíjet Plzeňskou kartu, která je pro cestování Integrovanou dopravou nutná.

Plzeňská karta je podmínkou pro cestování Integrovanou dopravou Plzeňska. Mimoplzeňští obyvatelé si o ni budou moci požádat na svých obecních úřadech a pak si ji tam i vyzvednout. Pořizovací cena je 195 korun.


Upravené bankomaty by postupně měly být k dispozici v celém kraji, protože Integrovaná doprava se bude dál rozšiřovat.


Další možností, jak si dobít Plzeňskou kartu, bude už v blízké době také internet. Rada Plzeňského kraje také představila základní, zlevněné a zvýhodněné časové předplatné jízdného. Stále platí, že základní měsíční jízdné bude stát 330 korun pro jednu venkovní zónu - to budou všechny zóny kromě Plzně. Cestující ale musí zaplatit tarify tolika zón, kolik jich projíždí. To znamená, že například ten, kdo dojíždí z Plas na severním Plzeňsku, zaplatí třikrát 330 korun, protože projede tři zóny, plus dalších 440 korun, což je plzeňský tarif. Celkem tedy 1430 korun. Dosud ho cestování stálo měsíčně téměř dva tisíce korun. Naopak více zaplatí za jízdné obyvatelé sedmi obcí z nejbližšího okolí Plzně, jako je Dýšina, Chrást, Starý Plzenec nebo Tlučná. Zatím patřili do vnitřní plzeňské zóny, kam jezdí i MHD a měsíčně tak z domova i po Plzni jezdili za 390 korun. Od dubna se ale stanou součástí nových venkovních zón a budou muset platit kromě plzeňského tarifu také tarif své zóny - tedy dohromady 770 korun.

Držitelé průkazů ZTP nebo ZTP lomeno P budou platit 82 korun měsíčně, 300 korun na celý rok za jednu zónu pak vydají dárci krve, kteří pobírají starobní důchod nebo invalidní důchod pro invaliditu třetího stupně.

autor: kos
Spustit audio