Plzeňský kapr

Vaření s M. Kuntzmannovou , Vaříte s ČRo Plzeň

Plzeňský kapr recept podle Václava Pacha, šéfkuchaře z Pivovarského dvora Plzeň-Černice

Suroviny pro 4 osoby:

4 porce kapra (může být i s kůží)
1 cibuli
100g anglické slaniny
4-5 stroužků česneku
1/2 citrónu
sůl
pepř
drcený kmín
1 bobkový list
1 lžička oleje
1 lžíce másla
zelenoá petrželka
sklenice piva

Postup:

Kapra naporcujeme (podkovy nebo filety), omyjeme, osolíme, opepříme, posypeme drceným kmínem.
Na dno pekáčku kápneme lžičku oleje, poklademe porce ryby, posypeme nasekanou cibulí a nasekaným česnekem. Poklademe na proužky nakrájenou anglickou slaninou, zastříkneme vymačkanou šťávou z půlky citrónu a lehce postrouháme citrónovou kůrou. Navrch přidáme ještě lžíci másla. Takto připravený pokrm pečeme v troubě při teplotě 150° C cca 20 minut.
Po 20 minutách podlijeme skleničkou piva. Ohřátým výpekem přelijeme kapra shora a dalších 10-15 minut dopékáme.

Příloha: vařeném brambory posypané petrželkou

autor: šéfkuchař