Plzeňský kraj je stále bezpečnější. Vyplývá to z policejních statistik

Méně trestných činů, ale více vražd. Zároveň podle policie roste počet cizinců, kteří v Plzeňském kraji porušují zákon.

Ačkoliv cizinci nejsou hlavními pachateli trestné činnosti v Plzeňském kraji, jejich podíl na ní roste. V roce 2014 řešila policie v kraji téměř 13 000 trestných činů a stíhala 570 cizinců. Loni to bylo 9 700 trestných skutků ale 731 cizinců. A za první pololetí letošního roku policie stíhala podle mluvčí Pavly Burešové 329 cizinců. Ze statistiky zároveň vyplývá, že přibývá vražd. V roce 2014 to byly tři, loni už 14 vražd nebo pokusů o vraždu.

Řada firem se bez pracujících cizinců neobejde. Problémy vznikají především v okolí ubytoven. I když v Plzni je nejrizikovější oblastí Borská pole, právě zde došlo k velkému snížení násilných činů, zejména ubylo fyzických napadení.  Plzeň se snaží s tímto druhem kriminality bojovat a dává ročně přibližně pět milionů korun z rozpočtu na systém kamer. Další peníze investuje ze státních a krajských dotací.

Naopak v Tachově jde o velký problém. Zahraniční dělníci obtěžují lidi u supermarketů, porušují vyhlášku o konzumaci alkoholu ve vyhrazených místech ve městě, ignorují pravidla pro parkování a další. Tachov také trápí podle místostarosty Petra Vrány rostoucí počet bezdomovců. Strážníci a provoz kamerového systému stojí tachovskou radnici ročně přibližně 10 milionu korun.

Kriminalita se nevyhnula ani Karlovarskému kraji

Tady je největší problém s bezdomovci, ubytovnami a obchodníky s chudobou, kteří do měst lákají nepřizpůsobivé sociálně slabé obyvatele. To trápí především Sokolov. Nejchudším obyvatelům obchodníci pronajímají předražené byty, na které nájemníci pobírají sociální dávky. V posledních třech letech přišlo do města asi 170 sociálně slabých rodin. Naproti tomu Cheb se potýká s velkým počtem bezdomovců, kteří se během léta shromažďují především v parcích. 

autoři: jnm , jik
Spustit audio