Plzeňský kraj odvolal stav povodňové pohotovosti

18. leden 2011

Velká voda způsobená táním sněhu a dešťovými srážkami je v Plzeňském kraji na ústupu. Hladiny toků se už nezvedají, ale pomalu se vracejí k normálu. Lednové povodně přitom nebývají žádnou vyjímkou a naposledy byly v roce 2003. Tentokrát se voda vylila převážně do luk a polí a naštěstí nevznikly příliš velké škody na majetku. Plzeňský kraj odvolal stav pohotovosti . Další podrobnosti o stavu řek zjišťovala Martina Klímová u vedoucího vodohospodářského dispečinku z plzeňské pobočky Povodí Vltavy Petra Vicendy.

Povodňová komise rozhodla o nařízení mimořádných manipulací na přehradách Hracholusky a České Údolí. Tím dojde k rychlejším odtokům vody z polí a urychlí se navrácení vody zpět do koryta Mže; minimalizují se škody na plodinách.

V Plzni jsou zatopeny v blízkosti řeky Mže některé lokality městských obvodů Malesice, Křimice, Radčice a dolní niva řeky od Skvrňan směrem k zoologické zahradě a Kalikovskému mlýnu. Laguny v místech zůstanou ještě několik dnů, k ojedinělým rozlivům může ještě docházet.

Uzavřen je nadále most na Jateční třídě v Plzni pro vozidla nad 7,5 tuny s výjimkou vozů MHD a ČSAD. Dále jsou kvůli záplavám uzavřeny plzeňské ulice Prvomájová v Křimicích a Zámecká a Kalikova.

Povodňová vlna v Plzni dosáhla vrcholu minulou neděli ráno. Podle hydrologů se ale nenaplnily prognózy až padesátileté vody, v krajském městě tekla "jen" pětiletá.

autor: mkl
Spustit audio