Plzeňský kraj si vede úspěšně v Solární lize

18. únor 2005

Na tom, že svítíme žárovkami, díváme se na televizi nebo máme v bytě teplobez rozdělávání ohně v kamnech už nám nepřipadá nic divného. Ovšem ani energie nevzniká sama od sebe a aby jí bylo dost pro všechny, budují se vodní, tepelné nebo jaderné elektrárny. Ekologové upřednostňují zdroje aleternativní, z nichž u nás nejpoužívanější je biomasa a větrné elektrárny. Aby se dostaly do povědomí také solární systémy, vyhlásilo občanské sdružení Liga ekologických alternativ soutěž pod názvem Solární liga. Podle koordinátora soutěže - Karla Merhauta - Plzeňský kraj si v ní vede dobře.

V druhém ročníku celostátní soutěže zatím v kategorii měst nad 50.000 obyvatel vede v ploše solárních systémů Plzeň před Ostravou a Libercem, mezi městy od 5000 do 50.000 obyvatel je zatím první Tachov.

Logo

Karel Merhaut tvrdí, že zatím většinu solárních zařízení v Česku instalují na své objekty soukromí majitelé, ačkoliv smyslem soutěže je povzbuzovat především obce. Na rozdíl například od Německa zatím čeští starostové mnohdy zavádění solární energie příliš neprosazují. Energie slunce lze přitom podle něj využít přímo na budovy radnic, ale také na školy, bazény, domovy důchodců, domy s pečovatelskou službou a další obecní instituce. Liga ekologických alternativ si slibuje, že přijetím nového zákona na podporu obnovitelných zdrojů energie, zájem o instalace solárních systémů značně vzroste nejen u soukromníků a obcí, ale i u komerčních subjektů. Zákon by totiž měl zaručit návratnost systému díky garantované minimální výkupní ceně energie.

Prvního ročníku Solární ligy se účastnilo na 250 sídel, za které bylo přihlášeno téměř 9000 metrů čtverečných funkčních solárních systémů. Zvítězila obec Rusava ve Zlínském kraji, která provozuje patrně největší tuzemský solární systém o velikosti 540 metrů čtverečních na tamním koupališti.

Logo
autor: mkl
Spustit audio