Pobočka finančního úřadu v Sušici pracuje v omezeném režimu

Na podání daňového přiznání z příjmů fyzických osob už zbývají jen tři týdny. Od letošního roku navíc přes 30 poboček finančního úřadu v celé zemi pracuje v omezeném režimu. Patří mezi ně třeba Sušice.

Pobočka v Sušici je od ledna otevřená jen dva dny v týdnu, v pondělí a ve středu. Jenže v době podávání daňových přiznání se ukázalo, že to nestačí. Lidem byl k dispozici pouze jeden úředník a tvořily se tam velké fronty.

„Já jsem byla podat daňové přiznání někdy v druhé polovině února. Šla jsem tam celkem třikrát, protože poprvé i podruhé tam bylo tolik lidí, že jsem se otočila a šla pryč. Potřetí už jsem si raději vzala celý den volno s tím, že tam počkám. Čekala jsem od devíti hodin ráno zhruba do půl dvanácté, kdy jsem přišla na řadu,“ popsala svoji zkušenost Božena Nováková.

FÚ Klatovy musel v Sušici posílit počet úředníků

Dnes už je situace úplně jiná a fronty tu nejsou. Mimo jiné proto, že Finanční úřad Klatovy v Sušici od 9. března dočasně navýšil počet pracovníků. „Je to rozhodnutí ředitele územního pracoviště, aby předešel frontám a dlouhým čekacím dobám. V současné době tam slouží čtyři pracovníci z územního pracoviště v Klatovech. Dva se věnují dani z příjmů, jeden se zabývá majetkovou daní a jeden pracovník je z oblasti registrací k vydávání autentizačních údajů k EET,“ vysvětlila mluvčího Finančního úřadu pro Plzeňský kraj Michaela Hošťálková.

Pracoviště v Sušici neslouží podle Michaely Hošťálkové jen jako podatelna, ale úředníci zde lidem i poradí: „Vydávají tiskopisy, přijímají veškerá podání pro finanční správu, radí v oblasti daně z příjmu, majetkových daní i elektronické evidence tržeb. Jediné co tam poplatníci nevyřídí, je kontrolní činnost a vymáhání.“

Pracovníci Finančního úřadu v Plzeňském kraji také vyjíždějí i do menších obcí. Letos mají v plánu šest výjezdů. Od 23. března až do 1. dubna budou na všech pobočkách, tedy i na těch s omezeným režimem, úřední hodiny každý den.

autoři: Jitka Englová , jik
Spustit audio