Počty vzácných tetřívků na Šumavě klesají

27. září 2021

Tetřívkovi obecnému na Šumavě zvoní hrana. Jeho počty na celém území Národního parku stále klesají a zlepšení nepřichází. Správa Národního parku Šumava se mu snaží vytvářet životní podmínky, ovšem jestli to bude stačit, se teprve uvidí.

Tetřívek obecný žije na Šumavě tak trochu ve stínu svého většího příbuzného tetřeva hlušce. Jenže na rozdíl od tetřeva, jehož početnost za posledních třicet let vzrostla, je u tetřívka trend vývoje populace naprosto opačný, zvláště když současnou početnost čítající ani ne stovku kohoutků srovnáme s počtem, který byl zjištěn při velkém sčítání v roce 1977.

„To bylo sečteno 1270 kusů. Bylo to i se slepičkami, ale na tokaništích se většinou sečtou kohoutci – určitě bylo sečteno přes tisíc kusů kohoutků. Jen kolem Prášil, na Vysokých Lávkách bylo okolo 300 tokajících kohoutků. Dneska je tam na Vysokých lávkách jeden chudák," říká ornitolog Správy Národního parku Šumava Aleš Vondrka. A hned přidává ještě jednu příhodu, která se před desítkami let každoročně při jarním toku tetřívků opakovala na jihu Šumavy v Boleticích.

„Místní v Arnoštově vzpomínají, že museli zavírat okna, protože se ráno nemohli vyspat, jaký to byl řev. Na tom tokaništi bylo třeba sto kohoutků, to je pro nás dneska nemyslitelné.“

V 70. letech minulého století bylo ještě možné tetřívka pozorovat kolem Klatov v nadmořských výškách kolem 400 m a v celém údolí Úhlavy až k Nýrsku. Byla dokonce vyhlášená tokaniště na Onom Světě, Slučím Tahu a už zmiňovaných Vysokých Lávkách. Dnes tam kromě toho "posledního mohykána" není snad žádný.

autor: Jan Dvořák | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.