Pod vodu si s sebou neberte starosti, radí potápěčka ze Stříbra

31. červenec 2023

Eva Kaurová ze Stříbra už před pár lety překročila padesátku a teď si začíná plnit sny. Kamarád ji vyhecoval, ať zkusí potápění. Tak se stalo před pěti lety a od té doby je z Evy zkušená potápěčka.

Eva mluví, pro mnohé, cizím jazykem. Například říká, že potřebuje oktopus nebo sucháč, na záda pak twin. Po výměně otázek a odpovědí je jasné, že jde o dýchací trubici do úst, když jste navlečení do potápěčského obleku a na zádech nesete dvojčata - kyslíkové bomby.

Chcete-li se potápět, nikdy to nedělejte po nějaké psychickém vytížení, nesmíte myslet na negativní zážitky z posledních hodin. Platí pravidlo, pod vodu nebrat starosti, vše hodit za hlavu. Protože právě hlava je pod vodou velmi důležitá. Musíte být zcela soustředění na ponor a stále být připraveni na nenadálé situace. Musíte sledovat nejen okolí pod vodou, mít stále na dohled druhého potápěče (nikdy se nepotápějte sami!), ale také musíte sledovat kontrolní budíky, hlídat čas ponoru, aby vám vyšel kyslík, mít ve výstroji opravdu vše potřebné, například i nože na přeříznutí, kdyby potápěč uvízl mezi vlasci, lany nebo v trávě. Ačkoliv se to nezdá, když jdete do vody, máte díky výstroji o 40 kg navíc.

Řada zkoušek a výpočtů

Paní Eva Kaurová musela samozřejmě složit zkoušky a k nim se naučit spoustu teorie, využívat matematiky a fyziky a také mít praxi, kterou získala pod zkušeným vedením kamaráda Jana Ryby. První potápění se provádí v bazénech s čistou vodou. Musíte se naučit ovládat počítač, kompas, řadu dalších nutných přístrojů. Odečítat z ukazatelů, znát hloubku, mít bezpečnostní zastávky. Na ruce najdete většinu informací, slouží k tomu počítač v podobě chytrých hodinek. Hlídá to nejcennější - život.

Spustit audio