Podletí

31. březen 2010

0:00
/
0:00
Může se použít slovo „podletí“? I takto stručně může být formulován jazykový dotaz a i takto stručný dotaz se může stát námětem jazykového koutku.

Na první pohled by se mohlo zdát, že odpověď je nasnadě: např. letec podletí vysoký most je přece neproblematická věta a sloveso podletět je úplně běžné. Po přečtení takového dotazu ale lingvista většinou pojme podezření, že půjde o nějaký méně frekventovaný výraz, popř. o některý z méně frekventovaných významů daného výrazu. V našem případě bezpochyby nepůjde o tvar slovesa podletět, ale o podstatné jméno podletí. Slovem podletí se podle Slovníku spisovného jazyka českého označovalo buď období pozdního jara, příp. časného léta (jaké by to bylo bez slunéčka podletí?), nebo období sklonku léta (léto míjelo a téměř se již překlánělo v podletí) anebo se jím také může označit celá doba jednoho roku (dvanáct roků minulo, třinácté běží podletí). Slovo podletí tedy existuje a jak je vidět z příkladových vět, je to výraz knižní.

V současné češtině tedy není příliš běžný?

Samo slovo podletí v současné češtině příliš frekventované není, ale existuje k němu velmi frekventovaný analogický výraz. I když to na první pohled není zřejmé, podletí velmi těsně souvisí s běžným a neutrálním slovem podzim. Etymologické slovníky totiž ke slovu podzim uvádějí doklady z dob staročeštiny, podle kterých je jasné, že slova podzim a podletí vycházejí ze stejných kořenů. Ve staročeštině by se totiž nelišila, měla by tvar zakončený na -ie, které se dalším vývojem změnilo na -í, ale u slova podzim se koncové -í z nějakých důvodů nezachovalo, ale drželo se poměrně dlouho, tvar podzimí je zachycen ještě u Klicpery. A pro úplnost ještě dodejme, že kromě podletí existuje také podjaří.

Co znamená slovo „podjaří“?

Podjaří je totéž co častěji užívané předjaří, tzn. období – v uvozovkách – „pod jarem“, tedy před začátkem jara. V češtině bychom našli více takových výrazů, kterým předpona pod- dodává význam „téměř se rovnající něčemu“ nebo „téměř takový jako“, uveďme si např. podmáslí nebo podsvinče.
autor: Martin Prošek
Spustit audio