Pohankový salát
Pohanka zase v jiném podání, trochu neobvyklém. Tento salát je však velice lahodný, jednoduchý a zdravý.
Suroviny:
0,5 kg uvařené pohanky
1 velká vařená červená řepa
1 středně velký pór
50- 100 g rukoly
Suroviny na zálivku:
balzamikový ocet
olivový olej
mletý pepř
sůl
Postup:
Vařenou, dobře vychladlou pohanku dáme do větší porcelánové nebo skleněné mísy. Přidáme na tenká kolečka nakrájený očištěný pór a na rovnoměrné kousky nakrájenou vychladlou vařenou červenou řepu. Zakapeme zálivkou, připravenou rozmícháním oleje a octa, soli a mletého pepře. Množství ingrediencí volíme podle chuti.
Na závěr přidáme opranou a okapanou rukolu. Vše dobře, ale opatrně promícháme.
Obměna:
Místo oleje můžeme na zálivku použít kysanou smetanu. Tu před použitím dobře rozmícháme, podle chuti osolíme a opepříme. Smetanovou zálivkou přelijeme salát až těsně před podáváním.
Celková doba přípravy: cca 1 hodina.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.