Policie v Plzni provedla zátah v nočních podnicích

4. březen 2017

Desítky policistů kontrolovaly večer a v noci plzeňské bary a herny. Při zátahu prověřili podniky v Kollárově nebo Americké ulici a v dalších rušných lokalitách, které patří v Plzni z hlediska kriminality mezi rizikové. Doklady museli předložit lidé u výherních automatů i popíjející na barech.

Krátce po 22. hodině večer začali policisté obcházet bary a herny v Plzni. Začali podnikem v Kollárově ulici, kde zkontrolovali místní hosty.

„Kolegové kontrolují, zda je dodržován zákon o pobytu cizinců na území České republiky. Pátrají po pohřešovaných hledaných osobách, dohlížejí na to, zda v barech není naléváno osobám mladším 18 let a zda jim není dovolováno hrát na výherních automatech. Prověřují také, jestli u sebe kontrolované osoby nemají omamné a psychotropní látky,“ vysvětlila krajská policejní mluvčí Martina Korandová.

Nejčastějšími prohřešky u prověřovaných osob je podle Martiny Korandové, že u sebe nemají doklady totožnosti. Policisté proto tyto osoby budou muset předvést na obvodní oddělení policie, kde zkontrolují nejen totožnost, ale i platnost jejich dokladů.

Kriminalita se díky kontrolám snižuje

V průběhu noci se policisté přesunuli na Americkou třídu a pokračovali v kontrolách heren, barů a dalších podniků. „My si myslíme, že toto opatření přineslo pocit většího bezpečí. Měli jsme možnost zeptat se obsluhy přímo v jednom z podniků a ti přítomnost policejních hlídek vítají,“ zhodnotil noční zásah krajský policejní ředitel Pavel Krákora.

Policejní razie v plzeňských barech

Kontroly se zúčastnil i ministr vnitra Milan Chovanec. „Kontrola zatím zachytila čtyři lidi. Tři jsou cizinci bez dokladů a jeden je cizinec, který byl v systému Schengenského vyhledávání, to znamená jako osoba hledaná. Dnes procházíme po Americké třídě a situace je výrazně klidnější, pravděpodobně zde proběhlo nějaké avízo. Je dobře, že je tu policie přítomna nejen dnes, ale hlavně i v ostatních dnech a týdnech,“ říká Chovanec.

Do noční kontroly se tentokrát zapojilo zhruba dvacet policistů, dále městští strážníci nebo psovod se psem. Od začátku roku provedli policisté v centru Plzně 13 bezpečnostních akcí a zkontrolovali při nich 750 lidí, z toho bylo asi 220 cizinců. Nejčastěji řešili přestupky v dopravě, proti veřejnému pořádku a proti majetku. Podle policie se kriminalita v centru Plzně letos v lednu a únoru ve srovnání se stejnými měsíci v loňském roce snížila.

autor: lum
Spustit audio