Policisté v Třemošné dostali nová horská kola

6. duben 2011

Policisté budou k výkonu služby užívat i jízdní kola. Plzeňský kraj předal policistům v Třemošné dvě služební horská kola, která by měla být větší zárukou bezpečnosti obyvatel a především bleskového zásahu policistů. Na ulicích tak nebudete potkávat už jen běžné pěší hlídky ale také tzv. cyklohlídky. Co si od toho policie slibuje a jak by to mělo vypadat v praxi zjišťoval David Havlena.

Projekt "Na kole blíže občanům" byl rozšířen do celého Plzeňského kraje. Celkem pět obvodních oddělení Policie ČR dostane devět kol, přičemž první z nich byla právě předána policistům v Třemošné. Až dosud se lidé setkávali spíše s cyklohlídkami městské policie, a to zejména v Plzni, kde strážníci jezdí na kolech už řadu let. Teď budou horská kola v policejních bílo-modro-žlutých barvách sloužit také státní policii zejména v obvodech, kde jsou rekreační a chatové oblasti, cyklostezky nebo klidové zóny.

Krajský policejní ředitel Jaromír Kníže je přesvědčen, že komunikace lidí s policistou na kole bude lepší než s příslušníkem ve služebním autě. Policistům také lépe umožnuje dostat se do terénů, které nejsou tak dobře přístupné služebním vozidlem nebo služebním motocyklem. Policie nasazení kol do služby po létě vyhodnotí. Policejní cyklohlídky by se pak mohly rozšířit i na další místa.

Policisté v Třemošné dostali nová kola

Dar je součástí projektu Plzeňský kraj - bezpečný kraj. Devět horských kol včetně čtyř desítek sad výbavy pro každé počasí přišlo na 380 tisíc korun. Hejtmanství letos už věnovalo šumavským policistům skialpinistické vybavení, krajským kriminalistům pořídí speciální přístroj na předběžné vyhodnocení zajištěných biologických stop za zhruba 1,6 milionu korun.

autor: David Havlena
Spustit audio