Pomocné tlapky pomáhají už 15 let

10. březen 2016

Narazit na ně můžete prakticky kdekoliv. Psi se žlutou nebo oranžovou košilkou s logem Pomocných tlapek brázdí ulice po celé České republice. Lidem s různým typem hendikepu částečně nahrazují osobního asistenta a pomáhají při nejrůznějších úkonech. Pouto je ale daleko silnější - jsou to opravdoví parťáci do nepohody vždy připraveni trpělivě pomáhat i naslouchat.

Od založení obecně prospěšné společnosti Pomocné tlapky v letošním roce uplynulo přesně 15 let. Organizace se zabývá chovem, předvýchovou a výcvikem asistenčních psů, které pak předává zdarma do dlouhodobého užívání tělesně postiženým lidem. Zejména těm, kteří jsou zcela nebo částečně upoutaní na invalidní vozík, ale i lidem nevidomým, pacientům se záchvatovými onemocněními a lidem s kombinovaným onemocněním.


Podpořte sdružení Pomocné tlapky svou návštěvou!
Na Benefičním koncertu pro Honzu orchestru Tremolo a pěveckého sboru Arnicor, který se uskuteční 13. 3. 2016 od 17:00 hod v Kulturním domě v Záluží
nebo
na benefičním koncertu skupiny Čechomor pro Pomocné tlapky, který se uskuteční 26. května od 19:30 hod v Měšťanské Besedě v Plzni.

Za patnáct let své činnosti připravila společnost Pomocné tlapky už celkem 182 „pomáhajících“ psů. Nejedná se totiž pouze o psy asistenční, ale také o vodící psy pro nevidomé a také tzv. šikovné společníky, kteří pomáhají především dětem s kombinovaným postižením a autismem. Novinkou jsou také psi canisterapeutičtí, kteří jsou cvičeni pro různá zařízení (např. Hospic sv. Lazara v Plzni, DD Domovinka v Plzni atd.)

Benefičním koncertu orchestru Tremolo a pěveckého sboru Arnicor

Ponožku svleče bez mrknutí oka, mobil i klíče donese v mžiku

Cesta od štěněte až k předání asistenčního psa, který radostně pomáhá, je dlouhá. Trvá okolo dvou let a „spolkne“ zhruba 230.000 kč. Každý pes je cvičen „na míru“ klientovi přesně podle jeho potřeb a zvládá kolem 50 povelů. Psi z Pomocných tlapek dokážou pomoci se svlékáním, otevíráním dveří, rozsvícením světla, vyndáním prádla z pračky… „Člověk na vozíčku je vždy víc nebo míň závislý na lidské pomoci, na lidském asistentovi, ale pes může leckteré práce udělat a práci asistenta nahradit. Tím tomu člověku dodat větší samostatnost, nezávislost a asistentovi ušetřit čas i síly. A je to hlavně parťák a hlavní opora, která je s tím člověkem čtyřiadvacet hodin denně,“ dodává cvičitelka Olga Tomášů.

Jak se vybírají štěňata vhodná pro výcvik? Jak konkrétně pomáhá pes Sony Honzovi Vaňkovi z Třemošné? A jak Pomocným tlapkám fandí třeba skupina Čechomor? I o tom si Michaela Vondráčková povídala s ředitelkou Pomocných tlapek Hanou Pirnerovou, cvičitelkou Olgou Tomášů a Václavem Vaňkem – poslechněte si celý rozhovor!

Spustit audio