Pondělní kulturní echo

22. duben 2013

Aktuální přehled kulturních a společenských tipů z Plzeňského a Karlovarského kraje.

Na 170 projekcí a celou řadu setkání, besed, autorských čtení, workshopů i další doprovodný program nabízí až do soboty 26. ročník festivalu českých filmů „Finále Plzeň“. Centrem dění je Měšťanská beseda v Plzni. Podrobný program soutěžní a bilanční přehlídky českých celovečerních a dokumentárních filmů je k dispozici na internetových stránkách http://www.festivalfinale.cz. Rozhovory s osobnostmi, které na plzeňský festival „Finále“ přijíždějí, můžete denně slyšet v našem vysílání, na vlnách Českého rozhlasu Plzeň.

Drahé tety a já“ – komedie s detektivní zápletkou na motivy slavného filmového scénáře Zdeňka Podskalského v podání pražského Divadla Metro vás pobaví v Kulturním domě Sokolovna v Sušici. Hlavní role ztvárňují Zdena Herfortová a Jaroslava Obermaierová. Začátek je v 19 hodin 30 minut.

Dívčí válku“ Františka Ringo Čecha dnes uvádí Karlovarské městské divadlo. Komedie o tom, jak to mohlo, ale nemuselo být, v podání Čechova Prozatimně osvobozeného divadla tam polechtá vaše bránice v 19 hodin 30 minut.

„Kde je Lily?“ – detektivní komedii Oldřišky Ciprové dnes hraje Divadlo Maebh v plzeňském Dialogu. Jedná se o vtipné představení o tom, že hledáním můžeme nalézt. A že láska hory tuku přináší i odnáší. Do Divadla Dialog v Plzni jste zváni na 19. hodinu.

Filmový klub Sokolov dnes promítá snímek francouzského režiséra Audiarda "Na dřeň". Život hlavní postavy filmu nešetří. On sám vychovává syna, ztrácí práci a začíná znova. Ona je po úrazu upoutána na vozíček. Zprvu kamarádský a neosobní vztah založený na pomoci potřebným, přerůstá v něco mnohem silnějšího. Projekce v sokolovském kině Alfa je naplánována na 19. hodinu.

Koncert absolventů Základní umělecké školy Františka Stupky se od 18 hodin koná ve Smetanově sále Gymnázia v Sušici.

„Václav – kníže a světec“ to je název setkání, na které zamiřte na 14. hodinu do Regionálního dobrovolnického centra Totem v Plzni. Čeká vás komentované čtení Jaroslava Špirka z díla „Kristiánova legenda“. Vstupné je dobrovolné.

Vernisáž výstavy Jana Smejkala „Splice of Live“ proběhne v 17 hodin 30 minut v klášterním kostele svatého Antonína Paduánského v Sokolově. Výstava kontextuálních kreseb, které mnohdy přejímají funkci deníku a jsou základem autorovy umělecké komunikace, tam bude k vidění do konce května.

U příležitosti Dne Země bude dnes v 18 hodin v prostorách radnice ve Spáleném Poříčí slavnostně zahájena výstava tématických fotografií "Příroda očima pana Ladislava Plachého". Výstava potrvá celý měsíc.

Na Nový Zéland se dnes přenesete v klatovském Hifiklubu – a to v 19 hodin 30 minut v doprovodu Martina Slivy, který tam žil celých 10 let. Vyprávět bude o tamním způsobu života v malé komunitě, ochraně přírody, cestování a také o provozování ryze novozélandské cestovní kanceláře.

Pohádku Ivana Nesvedy „O rytíři Wyndovi a zakleté Markétce“ na dnešní dopoledne nachystalo pro diváky od 6 let Divadlo Alfa v Plzni. Děj se odvíjí ve výpravném iluzivním prostoru, prostřednictvím netradičních spodových loutek. Celkovou atmosféru představení pak umocňuje „magická“ hudba, které dominuje keltská harfa. Do pohádky plné temných čar a mámení, nad kterými ale vítězí kouzla nejmocnější - přátelství a láska - se můžete
nechat vtáhnout v 9 hodin. Ve stejný čas můžete v Divadle Alfa zhlédnout hru Tomáše Jarkovského a Jakuba Vašíčka „Čert tě vem!“, ta je určena pro diváky od 9 let.

Spustit audio

Více z pořadu