Pondělní kulturní echo

4. listopad 2013

Aktuální přehled kulturních a společenských tipů z Plzeňského a Karlovarského kraje.

Supermoderní 3D planetárium, první svého druhu v České republice, dnes ve 14 hodin otevírá plzeňská Techmania. Planetárium mimo jiné nabídne trojrozměrné projekce na kulovou plochu. Spolu s ním startuje i nová interaktivní expozice „Vesmír" - 27 exponátů vám ukáže blízký i vzdálený vesmír tak, jak ho pravděpodobně ještě neznáte. „Pohrát" si můžete s vodíkovou raketou, vyzkoušet gyroskop či skafandr, zjistit, jak těžcí byste byli třeba na Uranu. Planetárium v Plzni bude přístupné ve všedních dnech od 8:30 do 17, ve středu a pátek do 18 hodin. O víkendech od 10 do 18 hodin.

„Plzeňští filmaři svému městu" - na dvoudenní přehlídku dokumentárních filmů o krajské metropoli láká D-klub v Plzni-Doubravce. Dnešní část má podtitul „Plzeň roste do krásy"- od 15 hodin 30 minut bude promítnuto celkem 6 filmů, mezi nimi například časosběrný dokument Jana Loučíma o plzeňských kašnách.

Festival „Bon Jour Plzeň" má dnes na programu projekci filmu fotografa Yanna Arthuse Bertranda s názvem „Žízeň světa". Letošní rok je Mezinárodním rokem vody. V 21. století stále ještě nemá přístup k pitné vodě 11% světové populace. Film se natáčel ve 20 různých zemích a velmi výstižně popisuje krutou realitu lidí, kteří trpí nedostatkem pitné vody. Uvidíte ho ve francouzském znění s českými titulky - dnes od 18 hodin ve Francouzské alianci v Plzni. Vstup je volný.

Snímek „Černá vdova", který natočil americký režisér libanonského původu Doueiri podle mezinárodního bestselleru alžírského spisovatele píšícího pod pseudonymem Yasmin Khadra, dnes uvádí Filmový klub Sokolov. Jedná se o drama muže, jehož manželka je obviněna ze sebevražedného teroristického útoku. Zváni jste na 19. hodinu do sokolovského kina Alfa.

V Divadle Alfa v Plzni dnes můžete prožít mimořádný, událostmi nabitý večer. Uskuteční se tam vernisáž výstavy obrazů výtvarnice a pedagožky Dany Raunerové a dětí z výtvarné školičky Skřítek spojená se křtem „Knížky o zvířatech 2". Následně naváže představení jedné z nejúspěšnějších inscenací Divadla Alfa - „Hamleteen" autorů Tomáše Jarkovského a Jakuba Vašíčka, která získala hned několik cen na minulém ročníku festivalu „Skupova Plzeň". Výstava s názvem „Ach ta láska nebeská aneb Co všechno máme rádi" bude zahájena v 18 hodin, černá hudební groteska o dospívání „Hamleteen" začne o hodinu později.

Divadelní hru „Lijavec" sehraje dnes se svolením Divadla Járy Cimrmana v M-klubu v Plzni-Skvrňanech umělecká společnost TRUS z Trnové. Ta se zabývá výhradně dílem českého velikána Járy Cimrmana. Jestli také patříte mezi jeho příznivce, zamiřte do plzeňského M-klubu na 19. hodinu.
Kdo přijdete s předstihem, můžete si tam prohlédnout novou výstavu fotografií Aleny Oudové „Izrael - Svatá země zaslíbená, milovaná i proklínaná".

Především v zahraničí známý umělec Miroslav Moucha ode dneška vystavuje své obrazy v klášterním kostele svatého Antonína Paduánského v Sokolově. Těžištěm výstavy jsou velkoformátové abstrahované formy krajiny, které doplňují geometrické linky osamělých stavení v pozoruhodné, pro autora typické barevné škále. Vernisáž se koná v 17 hodin a 30 minut, výstava pojmenovaná „Miroslav Moucha: Obrazy" v sokolovském kostele svatého Antonína Paduánského potrvá do 29. listopadu. Vstupné se neplatí.

Vernisáž další společné výstavy plzeňské výtvarné skupiny TOTEM-ART dnes proběhne v galerii Bílé nároží v Plzni a to od 17 hodin. Skupina vznikla v roce 2007 při regionálním dobrovolnickém centru TOTEM jako volné sdružení lidí různých profesí, ale společného zájmu o tvůrčí činnost. Výstavu můžete navštívit do 25. listopadu.

Výstava „S foťákem čtyřmi kontinenty" má dnes vernisáž ve Studijní a vědecké knihovně Plzeňského kraje. Expozici tvoří 60 velkoformátových fotografií z 12 zemí, které na svých cestách v posledních 5 letech nafotila Plzeňanka Milena Písačková. Slavnostní zahájení výstavy je naplánováno na 17. hodinu, ve Studijní a vědecké knihovně v Plzni ji najdete do konce listopadu.

Spustit audio

Více z pořadu