Pondělní kulturní echo

11. listopad 2013

Aktuální přehled kulturních a společenských tipů z Plzeňského a Karlovarského kraje.

Soubory působící při hudebních školách v Plzni a Regensburgu nastudovaly dětskou operu „Brundibár", kterou v roce 1938 zkomponoval skladatel Hans Krása na text Adolfa Hoffmeistera. Dnes s ní v plzeňské premiéře vystoupí ve Velkém divadle. Premiéra v Regensburgu proběhla 22. září, v předvečer 70. výročí uvedení této opery v Terezíně. Ve Velkém divadle v Plzni vás Plzeňský dětský sbor, sbor Cantemus Regensburg a Plzeňský komorní orchestr mladých uvítají dnes v 16:30 a v 19 hodin. Dirigentem představení je Matthias Schlier, režie se ujala Christine Neubergerová.

Plzeň, Horšovský Týn a Dobřany - to jsou místa konání 6. ročníku mezinárodního filmového festivalu pro děti a mládež „Juniorfest". Jeho podrobný program najdete na www.juniorfest.cz. V rámci doprovodných akcí festivalu se dnes můžete na našich vlnách i v našem studiu po 11. hodině setkat s hercem Viktorem Preissem, další pořad s ním se uskuteční v 18 hodin v kině Káčko v Dobřanech. V Multikině Cinestar v Plzni je na 18. hodinu připravena předpremiéra nového českého filmu Tomáše Houšky „Maturita", předcházet jí bude koncert v prostorách centra Olympia.

Festival nejen animovaného filmu „Podzimní sklizeň Animánie" pokračuje v Plzni. Dnes mimo jiné nabízí „Ozvěny Anifilmu: 60 let Zagreb filmu" - neboli výběr toho nejlepšího ze záhřebské školy animace, která se proslavila svým originálním přístupem k umění animace. Zváni jste na 19:30 do Anděl Café Music Baru v Plzni. Další program „Podzimní sklizně Animánie" je k dispozici na www.animanie.cz.

„Pěna dní" - film francouzského režiséra Michela Gondryho s Andrey Tatou v hlavní roli dnes promítá Filmový klub Sokolov. Snímek o čisté lásce a pomíjivosti lidského štěstí natočený podle kultovní předlohy Borise Viana můžete v kině Alfa v Sokolově zhlédnout od 19 hodin.

Co všechno jsme ve svém životě ochotni změnit pro toho druhého? Do jaké míry ovlivňují náš zevnějšek a názory ostatních na něj naše chování? Existuje hranice mezi morálkou a uměním? A kam až jsme ochotni zajít pro dosažení svých cílů? Tyto otázky ve své hře „Podoba věcí" nastoluje Neil LaBute. V Plzni dnes tuto komedii uvidíte v hotelu Primavera od 19 hodin, postavy ztvárňují mladí nadějní herci Anna Stropnická, Nina Horáková, Václav Šanda a Michal Balcar.

Křehkou komedii o lásce „Frankie a Johny" dnes do Horažďovic přiváží pražské Divadlo v Rytířské. Uvěřitelný příběh o tom, jakou práci dá vzájemné sbližování dvou obyčejných lidí, kterým už život přichystal řadu těžkých životních zkoušek, napsal americký dramatik Terence McNally, hrají Tereza Kostková a Aleš Háma - od 19:30 v Kulturním domě v Horažďovicích.

Bláznivý „Molotovův koktejl aneb Jelitu Čilinic" předvede v Divadle Dialog v Plzni soubor Ludvíci. Začátek je v 19 hodin 30 minut.

„O energiích a reiki" bude od 18 hodin v M-klubu při knihovně v Plzni-Skvrňanech přednášet léčitel Václav Vít.

Spustit audio

Více z pořadu