Pondělní kulturní tipy

17. únor 2014

Aktuální přehled kulturních a společenských tipů z Plzeňského a Karlovarského kraje.

Karlovarské městské divadlo má na programu slavný americký muzikál „Divotvorný hrnec", který společně nastudovaly hned tři umělecké soubory: činohra v Karlových Varech a Chebu a Karlovarský symfonický orchestr. Jeden z nejhranějších titulů u nás i v zahraničí vás v divadle v Karlových Varech pobaví v 19:30, pochopitelně v oblíbené úpravě Jiřího Voskovce a Jana Wericha.

Road-movie „Simply Clever" přiváží do Plzně uskupení mladých divadelníků Športniki. Jde o svérázný příběh cesty Antonína Kroupara Škodou 120 L, pod kterým je podepsána autorská dvojice Jakub Vašíček a Tomáš Jarkovský. Chybět nebudou loutky, zpěvy a tance. Vítáni budete v 19 hodin v plzeňském Divadle Alfa.

Máte chuť rozesmát se až k slzám? Zamiřte na slavnou one men show Roba Beckera „Caveman“ do Měšťanské besedy v Plzni. „Caveman" pojednává o tom, co dělá muže mužem a ženu ženou, o rozdílech mezi námi, o lásce, partnerství a vtipně utajených kvalitách obou pohlaví. V plzeňské Měšťanské besedě vás čeká od 19 hodin.

Francouzská komedie vás rozesměje v Kulturním domě Sokolovna v Sušici. Její název je „Mafie a city", pochází z pera Luca Chaumara a v režii Ivana Vyskočila ji nazkoušeli Josef Laufer, Lukáš Langmajer, Veronika Nová a Karel Zima. Do sušické Sokolovny jste zváni na 19. hodinu 30. minutu.

Snímek „Následky lásky" promítá Filmový klub Sokolov. Režisér Paolo Sorenttino působivě zkombinoval kriminální žánr s analýzou stárnoucího člověka. Emočně vyprahlý hlavní hrdina vám postupně odhalí svá tajemství, spojení s mafií a setkání s osudovou ženou - dnes od 19 hodin v sokolovském kině Alfa.

Na výstavu „Vermeer a Hudba" láká kino Beseda v Plzni. Zájem o zdánlivě nenápadné obrazy do té doby nepříliš známého holandského malíře vyvolali až francouzští impresionisté na konci 19. století. Od té doby patří díla Johanese Vermeera k nejcennějším obrazům na světě. Výstava z Národní galerie v Londýně představuje vybrané výtvarné skvosty s nosným tématem hudby, provede vás po ní moderátor a historik umění Tim Marlow. Projekce v plzeňském kině Beseda je naplánována na 18:30.

„Zdraví pro duši a ducha" - to je téma třetí přednášky z cyklu „Nová medicína", který pořádá plzeňská pobočka Nové Akropolis. Přednáška spojená s videoprojekcí se uskuteční v sídle pobočky, v Purkyňově 12 v Plzni, od 18 hodin.

Koncert žáků Základní umělecké školy Terezie Brzkové se dnes koná v Západočeském muzeu v Plzni. Začátek je v 18 hodin.

Výstava rybích trofejí probíhá v Kynšperku nad Ohří. Najdete ji do konce února ve výstavní síni Panský dům. Kromě toho je tam k vidění stálá expozice truhlářství. Panský dům má ve všedních dnech otevřeno od 9 do 17 hodin s polední hodinovou pauzou.

Spustit audio