Pondělní kulturní tipy

10. březen 2014

Aktuální přehled kulturních a společenských tipů z Plzeňského a Karlovarského kraje.

Původní český komorní muzikál pro Martu Kubišovou a Anetu Langerovou „Touha jménem Einodis" přiváží dnes do Karlových Varů pražské Divadlo Ungelt. Jeho autory jsou Marta Skarlandtová a Karel Štolba. Muzikál inspirovaný nevšedním osudem baronky Sidonie Nádherné, poslední majitelky zámku Vrchotovy Janovice, vás osloví v 19:30 v Karlovarském městském divadle.

S „Biblickými příběhy" autorské dvojice Jarkovský/Vašíček hostuje dnes v plzeňském Divadle Alfa Naivní divadlo Liberec. Na nejznámější příběhy Starého a Nového zákona se tvůrci podívali dětskou optikou vnímání světa. Proč by Adam a Eva nemohli být děti? Vždyť ještě před sedmi dny ani nebyli na světě. Ale teď jsou. A chtějí si hrát. Jako hřiště jim krásně poslouží zahrada, kterou stvořil jejich tatínek, Pánbůh - dnes v 19 hodin v Divadle Alfa v Plzni.

„3. filmový festival Jiřího Kalaše" se ode dneška do 12. března koná v Plané. Dnes jsou na programu v 16 hodin animovaný snímek pro děti „Na půdě aneb kdo má dneska narozeniny?" a ve 20 hodin film Jiřího Menzela „Donšajni".

Kino Beseda v Plzni dnes promítá snímek „Všichni dobří rodáci" režiséra a scénáristy Vojtěcha Jasného, který za něj v roce 1968 dostal cenu na Mezinárodním filmovém festivalu v Cannes. Restaurovaná verze trezorového filmu měla premiéru na loňském filmovém festivalu v Karlových Varech. Autor na osudu několika kamarádů zachycuje poválečné období, rok 1948 a 50. léta. Pravdivé svědectví o lidech a době můžete v plzeňském kině Beseda zhlédnout v 18:30.

Řadu dosud neznámých a nepublikovaných dokumentů, faksimilií a fotografií ze života Miroslava Zikmunda představuje venkovní expozice ve Smetanových sadech v Plzni. Výstava pořádaná u příležitosti 95. narozenin legendárního cestovatele a plzeňského rodáka potrvá do konce března.

Na „Antidiskotéku Jiřího Černého" láká Divadlo Dialog v Plzni. Tentokrát můžete s uznávaným hudebním kritikem a publicistou zavzpomínat na zpěváka Pavla Bobka. Zváni jste na 19:30.

Skupina Hop Trop dnes koncertuje v Měšťanské besedě v Plzni. Od svého vzniku stále hraje v původním složení - Ladislav Huberťák Kučera, Jaroslav Samson Lenk a Jaromír Šroub Vondra. Dlouholetá stálice na scéně trampské hudby v plzeňské Měšťanské besedě vystoupí od 19 hodin.

Zábavný pořad s osobitým vypravěčem, moderátorem a glosátorem společenského dění Ivo Šmoldasem a hudebníkem Leškem Semelkou nabízí Městské divadlo Sokolov. Vítáni tam budete v 19 hodin.

Česko-kubánská kapela Timbasa účinkuje na dnešní „Timba & salsa párty" v Anděl Music Baru v Plzni. Těšit se můžete i na speciální hosty z Kuby. Začátek je v 21 hodin.

Výstavní síň Panský dvůr v Kynšperku nad Ohří otevřela výstavu fotografií a malby. Expozice vznikla ve spolupráci Ateliéru Galerie 4 v Chebu a Městského kulturního střediska v Kynšperku. Na výstavě představují svoje práce například Zbyněk Illek, Karolína Koblenová, Luboš Stibůrek, Jan Shýbal, Pavel Rejda, Andrea Paulusová a další umělci. Výstava bude k vidění do 20. března.

Galerie Goethe v Mariánských Lázních zahájila novou výstavní sezónu. Jako první tu svá díla prezentuje Klub mariánskolázeňských výtvarníků. Expozice potrvá do 30. března.

Spustit audio