Pondělní kulturní tipy

Aktuální přehled kulturních a společenských tipů z Plzeňského a Karlovarského kraje.

Cirk La Putyka dnes zavítá do Karlových Varů. Těšit se můžete na akrobacii, tanec, loutky a sportovní výkony nového cirkusu. Originální pojetí inscenace vychází z českých reálií hospodského života. Přestávají platit fyzikální zákony a diváci jsou svědky nečekaných akrobatických, hudebních i pohybových jevů - dnes od 19:30 v Karlovarském městském divadle.

Na volné zpracování her Nikolaje Vasiljeviče Gogola „Revizor" a „Ženitba" láká Divadlo Klatovy. Představení nazvané „Inkognito" je tam naplánováno od 19:30, účinkuje Josef Nechutný za klavírního doprovodu Ivo Pavelky.

„Ty dvě, které obědvají" můžete sledovat v Divadle Dialog v Plzni. Nová autorská hra Nataši Burger a Vladislavy Kužílkové vás zavede do malé restaurace, kde se ženám při každém obědě věnuje velmi ochotný číšník. Je milý, pozorný, má krásné ruce a zajímavé oči, ale stále mlčí. Nicméně upovídané přítelkyně si vystačí i bez něj, stačí jim, když cítí jeho pozornost. Pražský Divadelní soubor Cylindr vás v plzeňském Dialogu uvítá v 19 hodin.

Máte chuť rozesmát se až k slzám? Zamiřte na slavnou one men show Roba Beckera „Caveman" do Měšťanské besedy v Plzni. „Caveman" pojednává o tom, co dělá muže mužem a ženu ženou, o rozdílech mezi námi, o lásce, partnerství a vtipně utajených kvalitách obou pohlaví. V plzeňské Měšťanské besedě vás pobaví od 19 hodin.

Americký snímek „Prodloužený víkend" na dnešek nachystal Filmový klub Sokolov. Režisér a scénárista Jason Reitman si tentokrát jako hrdinku vybral opuštěnou ženu, která od života už nic nečeká. Po rozchodu s manželem se utápí v depresích a vyhýbá kontaktu s lidmi. Při jedné výjimečné návštěvě supermarketu jí nesmlouvavě požádá o pomoc uprchlý vězeň a zásadně tím změní nejen její život. Divácký zážitek slibuje jak Reitmanovo režijní vedení, tak Kate Winslet a Josh Brolin v hlavních rolích - dnes od 19 hodin v sokolovském kině Alfa.

Italsko-francouzský snímek „Velká nádhera" promítá kino Beseda v Plzni. Režisér a scénárista Paolo Sorrentino se nechal inspirovat Felliniho „Sladkým životem" a výsledkem je jedinečná alegorie na povrchně požitkářský život současné římské vybrané společnosti. Do plzeňského kina Beseda přijďte na 18:30.

„Spartánské učení o strachu" - to je téma přednášky, kterou si dnes můžete vyslechnout v sídle Nové Akropolis v Plzni. Dozvíte se více o výchově válečníků ve starověké Spartě, spartánském pojetí života a smrti i hodnot jako jsou čest a odvaha. Zváni jste na 18. hodinu do Purkyňovy ulice 12.

„Pamír na koloběžce" přejel vysokohorskou pouští i údolími ledovcových řek cestovatel Dalibor Beneš. O svých zážitcích vám dnes povypráví v M-klubu při knihovně v Plzni-Skvrňanech. Setkat se tam s ním můžete v 18 hodin. Při té příležitosti si můžete prohlédnout výstavu „10 let M-klubu", která potrvá do konce dubna.

Městské muzeum v Mariánských Lázních představuje v současnosti výstavu mapující Slavnou éru českého filmového plakátu. Především z období 70. a 80. let 20. století. Obdivovat můžete plakáty k dnes už klasickým filmovým snímkům, jako například Ostrov pirátů, Faunovo velmi pozdní odpoledne, Jak básníci přicházejí o iluze nebo Slunce seno a pár facek. Práce jejich tvůrců můžete v mariánskolázeňském Městském muzeu obdivovat do 4. května.

Letohrádek v Ostrově u Karlových Varů zahájil po zimní sezóně novou výstavní sezónu. Jako první se prezentuje expozice s názvem "Základní umělecká škola - Hudba a výtvarné dílo". Výstava představuje kolekci prací žáků Základní umělecké školy Ostrov. Žáci se nejprve seznamovali se špičkovými uměleckými díly ze sbírek Galerie umění Karlovy Vary, inspirované hudbou či hudebními motivy, a dále s nimi pracovali. Výstava potrvá do 20. dubna.

Spustit audio