Pondělní kulturní tipy

12. květen 2014

Aktuální přehled kulturních a společenských tipů z Plzeňského a Karlovarského kraje.

Výstava „Migranti fotí migranty" bude slavnostně zahájena v budově hlavního vlakového nádraží v Plzni. Zachycuje každodenní život cizinců v Česku. Autory dvacítky fotografií je 7 amatérských fotografů z šesti zemí světa, které spojuje jeden příběh - příběh migranta. Na výstavu na plzeňském hlavním nádraží můžete zajít do konce května, jejím pořadatelem je společnost Člověk v tísni. Dnešní vernisáž bude mít formu krátkého happeningu organizovaného ve spolupráci se společností Plzeň 2015.

Varhaník Stefan Baier z německého Regensburgu dnes vystoupí v rámci „Plzeňského varhanního festivalu" v Plzni. Koncert se uskuteční od 19 hodin v plzeňské katedrále svatého Bartoloměje, kde je také k vidění výstava výtvarných prací dětí z plzeňských základních uměleckých škol nazvaná „Varhany očima mladých výtvarníků".

Snímek „Koleje osudu" o válečných traumatech a vyrovnávání se s nimi dnes promítá Filmový klub Sokolov. Režisér Jonathan Teplitzky ho natočil podle stejnojmenné autobiografické knihy Erica Lomaxe. Film nabízí zajímavé srovnání dvou pohledů na stavbu mostu přes řeku Kwai, odvíjí se ve dvou časových rovinách - v 60. letech a za 2. světové války. Na projekci zamiřte na 19. hodinu do sokolovského kina Alfa.

„Láska mezi nebem a zemí" - pozitivní komedii o potřebě lásky od britské autorky Pam Valentine dnes ve dvou představeních uvádí Karlovarské městské divadlo. Kromě členů domácího souboru v ní hraje také herečka Bára Štěpánová. Senioři od 60 let a studenti jsou do divadla v Karlových Varech zváni na dopoledne od 10 hodin, druhou možnost pobavit se při komedii „Láska mezi nebem a zemí" pak máte večer od 19:30.

S „Vraždou v salónním coupé" hostuje ve Františkových Lázních Divadlo Járy Cimrmana. Představení v Divadle Boženy Němcové je naplánováno na 19. hodinu.

Pořad „Fenomén Heinrich Mattoni" připravil na dnešek od 17 hodin v kině v Kyselce na Karlovarsku spolek Kyselka žije!. Těšit se můžete na poutavé vyprávění historika Stanislava Burachoviče, unikátní dobové fotografie Kyselky a vtipné písničky lázeňského dua Fellner a Helmer. Čtvrtinou vstupného přispějete na obnovu bývalých lázní v Kyselce.

„Odpoledne deskových her" pořádá v klubu Kafíčko Regionální dobrovolnické centrum TOTEM v Plzni. Klub je zdarma otevřený každému bez omezení věku. Začátek dnešního setkání? V 16 hodin.

Spustit audio