Pondělní kulturní tipy

19. květen 2014

Aktuální přehled kulturních a společenských tipů z Plzeňského a Karlovarského kraje.

„Setkání s mistry velké opery" vás dnes čeká ve Františkových Lázních. Sopranistku Lucii Kordovou a barytonistu Martina Štolbu na klavír doprovodí Stanislav Gallin. Vítáni budete v 19:30 v Císařských lázních.

Prodrat se životem sama nebo to vyřešit jinak? To je zásadní otázka poetické komedie ruského autora Pavla Nilina „Poprvé vdaná", která s vtipem a nadhledem vypráví o láskách a neláskách jedné „normální" ženské, uklízečky Toničky. Herečka Taťjana Medvecká za její ztvárnění pod vedením nestora české režie Jaromíra Pleskota obdržela v roce 2002 divadelní cenu Thálie. Dnes ji můžete vidět v Domažlicích - od 19:30 v Městském kulturním středisku.

Plzeňské Divadlo Alfa na dnešek připravilo českou premiéru hry Mariána Pally „O zlém Drndovi". Horůrek pro děti od pěti, jak si ho jednou večer vymyslel kluk jménem Karlík, nastudoval hostující režisér Radovan Lipus. Pokud nestihnete dnešní dopolední představení od 9 hodin, můžete se vypravit na slavnostní večerní premiéru, která se v Divadle Alfa v Plzni uskuteční v pátek 23. května od 18 hodin.

Komedii Oldřicha Dudka „Paparazzi aneb Intimní život bulvárního fotografa" uvádí v 19:30 c.k. Divadlo Pluto v Plzni. Hlavní roli hraje Lukáš Langmajer.

Na koncert „Pocta slavným Čechům" můžete vyrazit do Měšťanské Besedy v Plzni. Skladby Antonína Dvořáka, Bedřicha Smetany a Josefa Suka uslyšíte od 19:30.

Příznivcům amerického filmaře Quentina Tarantina dnes udělá radost Filmový klub Sokolov. Od 19 hodin promítá v sokolovském kině Alfa jeho kultovní snímek „Pulp Fiction: Historky z podsvětí" a to v nové digitalizované podobě.

Kino Beseda v Plzni má dnes v plánu „Jasmíniny slzy" - novou komedii Woodyho Allena s Cate Blanchettovou a Alecem Baldwinem v hlavních rolích. Mistrovskou studii o lidech, kteří žijí mimo realitu a nedovedou být sami sebou, vám plzeňské kino Beseda předloží v 18:30.

Na téma „Přírodní medicína Inků - Peruánské lidové léčitelství a jeho využití v našich podmínkách" bude dnes v Městské knihovně v Ostrově přednášet Jiřina Kopecká. Začátek je v 17 hodin.

Vernisáž výstavy „115 let Plzeňských městských dopravních podniků" spojená se křtem publikace „85 let autobusové dopravy v Plzni" se dnes koná v mázhausu plzeňské radnice. Zváni jste na 16:30. Výstava na radnici v Plzni potrvá do 6. června, vstup je zdarma.

Výstava obrazů a plastik karlovarského výtvarníka Jordana Tenčeva bude v 17:30 slavnostně zahájena v Klášterním kostele svatého Antonína Paduánského v Sokolově. Navštívit ji můžete do 5. června.

Galerie Městského divadla v Mariánských Lázních nabízí v současnosti výstavu obdivuhodné malířky z Českomoravské vysočiny - Anny Dvořákové. Tato výtvarnice získala věhlas svými olejomalbami zobrazujícími zátiší a obrázky z venkovského života. Expozice bude návštěvníkům k dispozici do 9. června.

Spustit audio