Pondělní kulturní tipy

2. červen 2014

Aktuální přehled kulturních a společenských tipů z Plzeňského a Karlovarského kraje.

Karlovarské městské divadlo má na programu slavný americký muzikál „Divotvorný hrnec", který společně nastudovaly hned tři umělecké soubory: činohra v Karlových Varech a Chebu a Karlovarský symfonický orchestr. Jeden z nejhranějších titulů u nás i v zahraničí vás v divadle v Karlových Varech čeká v 19 hodin 30 minut.

Vybroušenou francouzskou komedii Isabelle Margault „Sbohem, zůstávám!" přiváží do Klatov pražské Divadlo Kalich. České provedení v režii Antonína Procházky svedlo poprvé dohromady na jedno jeviště tři skvělé komiky - Ivu Janžurovou, Janu Paulovou a Pavla Zedníčka. Komedie „Sbohem, zůstávám!" vás rozesměje od 19:30 v klatovském divadle.

Dokumentární filmy nominované do letošního 8. ročníku „Ceny Pavla Kouteckého" můžete v pondělí a úterý zhlédnout v kavárně Kačaba v Plzni. Promítání je po oba dny naplánováno na 18. a 20. hodinu. Vstup je zdarma.

Filmový klub Sokolov rozšiřuje pro každé první pondělí v měsíci svoji nabídku o projekci dokumentu, který uvede vždy od 17 hodin. Na dnešek připravil snímek cestovatele Dana Přibáně „Trabantem až na konec světa". Od 19 hodin pak filmový klub v sokolovském kině Alfa promítá válečný příběh mladé ženy ze Sarajeva „Jako bych tam nebyla", který jako svůj celovečerní hraný debut natočila irská režisérka Juanita Wilson.

Písničkář Ivan Hlas a kytarista Norbi Kovacs koncertují ve Staré synagoze v Plzni. Začátek je ve 20 hodin.

„Štafířství a intarzie… kouzlo a taje pozapomenutých řemesel..." - to je název nové sezónní výstavy, na kterou až do 22. srpna zve Klášter Plasy. Výstava je přístupná každý všední den vždy v 11 a v 15 hodin a dále dle zájmu návštěvníků kláštera. Zabaví se na ní také děti.

Výstava fotografií „Madeira, ostrov věčného jara" je do konce srpna k vidění v M-klubu při Obvodní knihovně v Plzni-Skvrňanech. Zajít tam můžete každý všední den od 9 do 18, ve středu do 12 hodin, a při akcích M-klubu. Autorkou expozice je Alena Sobotová.

Galerie umění Karlovy Vary otevřela výstavu německého výtvarníka Dieta Saylera. Expozice vychází z obrazného jazyka geometrie a konstruktivismu. Umělec speciálně pro karlovarskou galerii připravil originální projekt, jehož jediným stavebním prvkem je rovnoramenný trojúhelník. Instalace je minimalistickou intervencí do výstavních prostor. Obdivovat jí můžete do 29. června.

Na výstavu maleb místní výtvarnice Marty Nyklesové zve Správa Chráněné krajinné oblasti Slavkovský les ve svých prostorách v Mariánských Lázních. Expozice je pořádaná ke 40. výročí založení CHKO Slavkovský les. Tématikou maleb je 24 chráněných území Slavkovského lesa, jejichž pojetí je především vzdělávací. Výstavu můžete navštívit do konce srpna.

Muzeum Karlovy Vary připravilo v rámci cyklu „Pojďte s námi do přírody". Exkurzy do Dubiny u Karlových Varů. Společně navštívíte Tajemné Skalky skřítků a jarní květenu bučin. Sraz je v 16:10 u hospody v Dubině a procházka bude dlouhá zhruba 3 kilometry.

Spustit audio