Pondělní kulturní tipy

23. červen 2014

Aktuální přehled kulturních a společenských tipů z Plzeňského a Karlovarského kraje.

Na severním Plzeňsku začíná festival „Procházky uměním". Druhým rokem ho pořádá violistka Jitka Hosprová, výtěžek z dobrovolného vstupného tentokrát půjde na opravu kostela svaté Barbory v Manětíně. První koncert pojmenovaný „Ze zápisků klášterního kronikáře" se uskuteční od 18 hodin v bazilice Nanebevzetí Panny Marie v Plasích. Spolu s Jitkou Hosprovou vystoupí Kaprálová Quartett, zazní skladby Richtera, Bendy a Dvořáka. Průvodní slovo přidá herec Josef Hervert.

„Don Quijote" - klasiku, jak ji neznáte, přiváží do Plzně pražské Divadlo Kalich. Osobitá úprava klasického příběhu z dílny legendární dvojice Lasica/Satinský v podání českých hereckých hvězd Jiřího Lábuse a Oldřicha Kaisera vás pobaví od 19:30 v zahradě plzeňské Měšťanské besedy.

Co všechno se může stát, když zásilkový obchod pošle mladým manželům místo švédských skleniček erotické zboží? O tom je bláznivá komedie „Jen žádný sex prosím, jsme přece Britové! aneb Všichni v tom jedou!". V Mariánských Lázních s ní hostuje pražské Divadlo Na Fidlovačce. V režii Tomáše Töpfera hrají Ondřej Brousek, Anna Brousková, Václav Svoboda, Ludmila Molínová a další. Zváni jste na 19:30 do mariánskolázeňského Městského divadla.

Na Renčínovu „Nejkrásnější válku" láká c.k. Divadlo Pluto v Plzni. Muzikál s hudbou Jindřicha Vrabce o athénských ženách, které se rozhodly ukončit věčnou mužskou touhu válčit, má na programu od 19:30.

Výstava „Josef Seidel - fotograf Šumavy" bude slavnostně zahájena v Galerii Sirkus v Sušici. Expozici tvoří fotografie z let 1890 - 1935. Josef Seidel vedl od roku 1900 věhlasný fotoateliér v Českém Krumlově, byl jedním z prvních fotografů, kteří za svými motivy jezdili na lyžích, bicyklu a později na motocyklu. Vernisáž se koná v 17 hodin, výstavu v sušické Galerii Sirkus najdete do 2. srpna.

Nová výstava je k vidění také v galerii Městské knihovny v Klatovech. Pod názvem „Zátiší" tam svá dílka představují děti z výtvarných kroužků klatovského Domu dětí a mládeže. Výstava potrvá do konce srpna.

Na výstavu fotografií „Paměť loutky - Plzeňský kraj" natrefíte do 26. června ve Smetanových sadech v Plzni. Loutky z Divadla Alfa a Muzea loutek vás provedou zajímavými místy regionu - prostřednictvím snímků se přenesete například do Rabštejna nad Střelou, Velhartic, Švihova nebo Mariánské Týnice.

„V zemi čokoládového čerta" - to je výstava prací žáků výtvarného oboru Základní umělecké školy Starý Plzenec, kterou si můžete do 26. června prohlédnout ve Staroplzenecké galerii.

Královské mincovny v Jáchymově zahájila výstavu nazvanou "Stříbrná horečka - volání hor". Výstava představuje výsledky hledání a bádání, mapování systému středověkých dolů a v nich nalezeným dřevěným objektům.

Karlovarský symfonický orchestr zahajuje prodej abonentek na koncertní sezonu 2014 / 2015. Ta bude neuvěřitelnou už 180. koncertní sezónou orchestru, což KSO řadí mezi nejstarší symfonické orchestry světa. Zájemci si předplatné mohou koupit až do středy 25. června v pokladně orchestru v Lázních III, v době od 14 do 17.30 hodin. Předplatitelské řady jsou dvě - A a B, každá obsahuje třináct koncertů. Kromě toho program 180. sezony obsahuje ještě třiadvacet koncertů mimořádných, na něž mají abonenti padesátiprocentní slevu.

Spustit audio