Pořád je šance dostat se na střední školu, některé instituce otevírají třetí a další kola přijímaček

28. srpen 2024 11:00

Pokud máte ve svém okolí deváťáka, který stále ještě nemá své místo na střední škole, nezoufejte. Neznamená to totiž, že na střední školu nenastoupí. I když školní rok začíná už příští týden, pořád je možné se na nějakou školu v Plzeňském kraji přihlásit.

Podle informací z Krajského úřadu Plzeňského kraje, který zřizuje střední školy, přibližně 6 200 žáků letos z tohoto kraje absolvovalo devátou třídu a mělo by tedy v září nastoupit na střední školu. Žáci měli možnost zvolit si tři střední školy, na kterých by chtěli studovat, a mohli si tedy podat maximálně tři přihlášky. Museli u nich také určit prioritu pro případ, že by se dostali na všechny. Po prvním kole přijímacích zkoušek mělo své místo na střední škole 96 procent ze všech deváťáků z kraje. Do druhého kola jich zbývalo 190. V něm pak neuspělo jen 6 žáků.

Seznam dostupných škol se pravidelně aktualizuje

Některé střední školy vypsaly i třetí nebo další kolo přijímacího řízení nebo ho pravděpodobně vypíšou v září. Je to jednak z toho důvodu, že na školy v kraji se mohou hlásit i zájemci z jiných oblastí, a jednak proto, že do dalších kol se hlásí uchazeči, kteří již studovali na nějaké střední škole a chtějí změnit obor, případně neudělali opravné zkoušky a chtějí se hlásit na jinou školu opět do prvního ročníku.

Přehled všech škol, které aktuálně přijímají přihlášky, najdou uchazeči na internetu v systému DiPsy, tedy v Digitálním přihlašovacím systému Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy. Seznam škol se každý týden mění. Aktuálně nabízejí své obory v Plzeňském kraji tři školy – Střední odborná škola Stříbro, Střední odborné učiliště Domažlice a Dálková střední škola ekonomická z Plzně. Ještě minulý týden bylo ale možné přihlašovat se do třetího kola přijímaček třeba i na gymnázium do Stříbra. Tam totiž otevírají úplně nový obor, čtyřleté gymnázium, a třetí kolo přijímacích zkoušek pořádali kvůli tomu, že se informaci o této možnosti nepodařilo dostat mezi uchazeče včas.

Třetí kolo bez zkoušek

U třetích a dalších kol přijímacího řízení už se obvykle neplní žádné zkoušky, žáci ani nemusí chodit na přezkoušení před komisi. Na většinu škol se přijímá na základě prospěchu z předchozích let a výsledků posledních vysvědčení. Svou roli může hrát také třeba účast na školních soutěžích a další aktivity, kterým se zájemci v minulosti věnovali. Veškeré informace jsou i v tomto případě k dohledání ve zmiňovaném elektronickém systému DiPsy.

autoři: Jan Markup , abk
Spustit audio