Poselství

7. listopad 2002
Publicistika

V internetové etapě mého života jsem obdržel několik desítek různých poselství, vzkazů a návodů jak se stát dobrým, lepším, šťastným, nebo aspoň méně nešťastným. Většinou šlo a jde o nepříliš vtipné hry, podmíněné navíc nepěkným dovětkem o tom, že pokud štěstí okamžitě nepošlu dál nejméně deseti dalším šťastlivcům, nestanu se ani dobrým, natož lepším, když do štěstí tím přímo kopnu. Nikdy jsem nepodlehl, nikdy jsem to neposlal dál. Ne proto, abych si dokázal soběstačnost v dobrotě a ve štěstí, ale především a hlavně proto, že jsem se styděl spolupodepsat ty průměrnosti....tak začíná fejeton téměř internetový Jiří Tomáš Blažek....

......Nemusel jsem mít tak docela pravdu, jenom některé diktovala autorům nuda a většina byla prospěšná dobrou vůlí pisatelů. Aspoň tak se mi to zdálo, ale jak říkám, nikdy jsem to dál nedával, vždycky jsem nakonec ten řetěz zastavil. A jenom tohle mi vždycky dělá trochu starost, že zabráním těm na štěstí a dobrotu chytlavějším či potřebnějším. Možná je to ale také proto, že znám buďto takové lidi, kteří se o sebe a své štěstí dovedou postarat sami a každé navýšení dávky by je zaskočilo, nebo ne, ale to jsou smolaři, které nějaké poselství stejně nevytrhne.

Logo

Až minulý týden mě elektronická pošta pozastavila v běhu a poselství jsem nejenom dočetl, ale dokonce posílám dál. Dobře graficky zpracovaný text obsahuje i neobyčejně malé množství chyb, které se v rozhlase vytratí úplně. Poslechněte si to:

Jestliže jsi dnes ráno vstal z postele spíše zdráv než nemocen, jsi šťastnější než jeden milion lidí, kteří se nedožijí příštího týdne.

Jestliže jsi nikdy nezažil boj ve válce, nepocítil osamělost ve vězení, agónii týraných nebo hlad, pak jsi šťastnější než 500 mil. lidí našeho světa.

Jestliže můžeš vyznávat náboženství beze strachu z hrozby, že budeš zatčen nebo zabit, jsi šťastnější než 3 miliardy lidí na zemi.

Jestliže máš jídlo v ledničce, jsi oblečen, máš střechu nad hlavou a svou postel, jsi bohatší než 75% obyvatel tohoto světa.

Jestliže máš konto v bance, nějaké peníze v peněžence a hromádku drobných v krabičce, patříš k 8% blahobytných lidí na světě.

Jestliže čteš tuto zprávu, jsi požehnán dvojnásobně, vždyť: někdo na Tebe myslel, nepatříš ke dvěma miliardám lidí, kteří neumějí číst, a... máš počítač!

Někdo jednou řekl: Pracujte jako kdybyste nepotřebovali žádné peníze, milujte, jako by Vás nikdy nikdo nezranil, tančete, jako kdyby se nikdo nedíval, zpívejte, jako kdyby nikdo neposlouchal, žijte, jako kdyby byl ráj na zemi.

Právě probíhá mezinárodní týden přátelství. Toto poselství můžeš poslat každému, koho považuješ za svého přítele. Když ho nepošleš, nic se nestane, když ano, možná bude na světě o několik úsměvů více. Konec poselství.

A já jsem si právě vyrobil přečtením tohoto textu odpustek za všechny mnou dosud zastavené řetězce štěstí a dobra. A kdyby to mělo jen třeba i malý efekt, kdyby se vás jen pár u rádia nad těmi čísly zamyslelo a nebo jenom usmálo, poslal jsem to na správnou adresu.

Logo

P. S. Pakliže jsi právě doposlouchal celý tento fejeton, máš štěstí, protože nepatříš k těm několika miliardám nešťastníků na zeměkouli, kteří na svých přijímačích nechytí Český rozhlas Plzeň...

Spustit audio