Použitím totálních herbicidů sice zničíte plevel, ale také uškodíte včelám

14. březen 2021

Citát připisovaný Einsteinovi říká: Pokud vymřou včely, lidstvu zbývají 3 až 4 roky žití. O tom, co včelám způsobují pesticidy, hovoří včelař Michal Černý.

Hnojení, řez a ošetření proti chorobám a škůdcům, to jsou březnové práce v ovocné zahradě. Jak postupovat, radí instruktor Českého zahrádkářského svazu Josef Vačkář.

Vystihnout správný termín pro řez révy vinné není snadné. Odborníky udávané rozmezí od Matěje do Josefa je pouze orientační, vysvětluje zahrádkářský instruktor Jan Kratochvíl.

Podle fytoterapeutky Moniky Šedivcové jsou bylinky mocné, ale nikoli všemocné. Každopádně v boji s virovými chorobami nám jsou nápomocné. Které konkrétně a jak je užívat?

Pro příznivce jedlých rostlin je březen měsícem návratu k výpravám do přírody za oživením jídelníčku. Autorka květinových kuchařek Jana Vlková doporučuje zaměřit se na trvalé plevele, které raší jako první.

Ukliďme Česko a Ukliďme svět jsou pravidelné jarní akce. Letos probíhají formou individuálních úklidů. Jako hlavní úklidové dny byly určeny 27. březen a 22. duben. Podrobnosti najdete na uklidmecesko.cz a uklidmesvet.cz.

Hru na objevitele si můžete zahrát při hledání penízovky smrkové. Bavit by mohla děti i dospělé, při troše štěstí najdete stovky kusů. Drobná houba roste na šiškách, popisuje ji mykolog Zdeněk Hájek.

autor: Soňa Vaicenbacherová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio