Povídky ze světa rozhlasu odhaluje nová kniha Na slyšenou: Příběhy rozhlasového století

1. listopad 2023

V knize „Na slyšenou: Příběhy rozhlasového století" se otevírá okno do světa, kde hlas střídá hlas a příběhy zní v éteru. Autorka Jitka Štichauerová odhaluje tajemství lidí a událostí, které formovaly hudební a slovní panorama v éteru.

Nová publikace Na slyšenou

V dnešní době se může zdát, že vydat knihu je složitější než kdy jindy. Avšak k letošnímu stému výročí rozhlasového vysílání se náramně hodilo přiblížit v knižní podobě svět rozhlasu. Český rozhlas, který prošel neuvěřitelným vývojem během sta let své existence, vždy přitahoval kreativní jedince s láskou k mluvenému slovu. Za vznikem této knihy stojí Jitka Štichauerová, která si od malička přála stát se hlasatelkou, a nakonec se stala i autorkou knihy o světě rozhlasu. „V rozhlase jsem už hodně dlouho, takže nápad napsat něco o rozhlasácích nebo o tom, jak vypadá zákulisí rozhlasu, je v mé hlavě už hrozně dávno,“ uvedla autorka. Postupně psala povídky, netušila ale, že bude mít někdy příležitost sepsat svá slova do knihy.

Kniha otevírá příběhy lidí, kteří pracují v zákulisí rozhlasu

Být v rozhlase je pro autorku ohromnou zodpovědností. Uvědomuje si sílu slova, která mohou posluchače ovlivnit. Sama si prošla v rozhlase mnoha profesemi. Rozhlas totiž zdaleka nejsou jen moderátoři, kteří přinášejí hudbu, zprávy a oblíbené pořady. Skutečným motorem rozhlasu jsou i všichni ti neviditelní hrdinové, kteří pracují na různých pozicích a připravují obsah, který nám každodenně zní do uší.

Vedoucí oddělení technické podpory Českého rozhlasu Jan Městka a Jitka Štichauerová

Do knihy přispěl také vedoucí oddělení technické podpory Českého rozhlasu Jan Městka. Ten autorce pomáhal s technickými pojmy a specialitami. I jeho vnitřní touha vždy směřovala k rozhlasu. „Vždycky mě to táhlo být v televizi nebo rozhlase. Ale spíš než za mikrofon, tak za ty páčky. Kouzelné čudlíky, které pomůžou člověku udělat zvuk pro posluchače,“ vyprávěl Jan Městka. Za 30 let svého působení v rozhlase měl možnost ve vysílání sledovat velký technologický vývoj.

autoři: Michaela Vondráčková , Iva Štěpánková
Spustit audio