Povinné testování zaměstnanců končí. Firmy řeší, co se zbytkem testů

18. únor 2022 17:37, aktualizováno

Nových případů nemoci covid-19 pomalu ubývá. To umožnilo ukončit povinné testování zaměstnanců. Jsou ale firmy a společnosti, které se dopředu předzásobily, a teď řeší, co s nakoupenými a nevyužitými testy.

Například plzeňský magistrát s 650 zaměstnanci má jen minimální přebytek testů. „Zbyla nám zhruba tisícovka samotestů, které magistrát použije při případných příznacích respiračního onemocnění k potvrzení nebo vyloučení onemocnění covid-19,“ uvedl ředitel Úřadu správních agend plzeňského magistrátu Petr Triner.

Radní Lucie Kantorová, která má na Magistrátu města Plzně na starosti školství, dodala, že tento týden se testovali žáci v 26 základních školách zřizovaných městem naposledy. „Zbylé testy využijí školy na případné preventivní testování, samozřejmě vždy se souhlasem rodičů,“ řekla.

Plzeňský kraj zřizuje celkem 43 škol, antigenní testy zajišťoval výhradně pro jejich žáky a pedagogy. „Při posledním testování bylo testováno 15 tisíc studentů krajských škol. Kolik testů zbylo, se bude v jednotlivých školách lišit s ohledem na karantény, izolace a četnost testování. Zbylé testy se použijí pro dobrovolné testování,“ sdělila mluvčí hejtmanství Eva Mertlová.

Někde testy využijí, někde jich mají přebytek

Soukromá společnost Arriva zaměstnává asi 300 lidí, převážně řidičů. „Z vyšší nemocnosti čteme, že jsou zaměstnanci zodpovědní a pokud se cítí nemocní, zůstávají doma. Zbytek samotestů si ponecháme,“ řekl mluvčí společnosti Jan Holub.

Velké množství testů zbylo například společnosti Ahold, která v Česku provozuje obchody Albert a jen v Plzeňském kraji zaměstnává přibližně tisícovku lidí. „Odpovědné firmy, které byly na testování zásobeny, nyní řeší, co s velkým množstvím zbylých testů, které nebudou ani využity, ani vykompenzovány,“ myslí si mluvčí Jiří Mareček a dodává, že při testování měla být kompenzovaná jak cena testu, tak čas zaměstnanců.

autoři: Jan Markup , Michaela Svobodová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio