Pozor na melaminové nádobí! Víme, kdy vám může škodit

4. říjen 2016

Možná máte doma melaminové nádobí, aniž si to uvědomujete. Víte, jak vypadá a z čeho se vyrábí? Kdy je jeho použití bezpečně? Zajímá vás, co s melaminovým nádobím rozhodně nedělat?

Melamin - dobrý sluha …

Používá se k výrobě plastu, tzv. melaminové pryskyřice, která má některé zajímavé vlastnosti. Proto se z ní vyrábějí třeba pracovní desky kuchyňských linek nebo nádobí, které svým vzhledem připomíná porcelán. Výhodu melaminového nádobí představuje to, že je lehčí a že se nerozbije tak snadno jako porcelán. I proto se z melaminové pryskyřice mnohdy vyrábějí talíře nebo hrnečky pro děti.

… i špatný pán

Bohužel experti německého Spolkového institutu pro hodnocení rizik zjistili, že kuchyňské vybavení vyrobené z melaminové pryskyřice může po zahřátí na vyšší teploty uvolňovat značné množství melaminu i rakovinotvorného formaldehydu. Při teplotách, kterých je dosahováno během vaření, se může do potravin dostávat takové množství těchto látek, které může škodit.

Formaldehyd je navíc látka těkavá, a tak problém není jenom v tom, že bychom ho snědli v horkém jídle. Vypařený formaldehyd může škodit, také pokud ho vdechujeme. Odborníci proto doporučují nádobí a kuchyňské náčiní vyrobené z melaminové pryskyřice nepoužívat při vaření nebo smažení, ale ani pro ohřívání jídla nebo nápojů v mikrovlnné troubě.

S melaminem do mikrovlnky nelez!

Testy prokázaly, že vaření, pečení nebo ohřívání v mikrovlnné troubě vede k degradaci melaminové pryskyřice a uvolňování škodlivého melaminu i rakovinotvorného formaldehydu. Degradaci plastu urychluje také kontakt s kyselými potravinami. Poškození melaminového nádobí může být viditelné i při podrobnějším pohledu na jeho povrch, který ztrácí původní lesk. A poškozený povrch nádobí pak urychluje proces další degradace plastu.

Při teplotách zhruba do 70 °C, což odpovídá přibližně nalévání horkých nápojů do hrníčků, byly podle provedených testů ještě dodržovány platné migrační limity pro škodliviny. Pokud je kontakt melaminové pryskyřice s horkými potravinami dlouhodobý, mohou být hodnoty migračních limitů překračovány. Tedy do jídla nebo nápojů se může dostávat více škodlivých chemikálií, než je povoleno.

Co můžete udělat VY? aneb Rady k nezaplacení

  • Zkontrolujte si, jaké nádobí používají Vaše děti nebo vnoučata.
  • Pozor, z melaminu mohou být nejen talíře, mísy nebo hrnečky, ale naběračky a lžíce na omáčky či polévku nebo obracečky.
  • Pro horké pokrmy nebo ohřívání v mikrovlnce používejte pro jistotu raději nádobí ze skla nebo z porcelánu
Spustit audio