Pratelný papír má široké využití, mluví se o něm jako o materiálu budoucnosti

1. červenec 2023

Na první pohled pratelný papír připomíná kůži, proto se mu někdy říká také veganská kůže. Je lehký, odolný vůči poškození, výrobek z něj vám dlouho vydrží.

„Z pratelného papíru můžete ušít prakticky cokoliv. Dělají se z něj tašky, různé obaly, pouzdra, květináče. Je to papír z celulózy a z latexu a dá se prát při 40 °C,“ popisuje recyklovatelný materiál lektorka výtvarných technik Blanka Piškulová. Podle jejího návodu si můžete ušít kapsičku na mobilní telefon.

Možná si z dětství pamatujete, že vaše maminka nebo babička měla doma voskovky. Tyto převislé pokojové rostliny znovu přicházejí do módy. Jak se o ně starat a proč si voskovky nedávat do ložnice? Radí designérka interiérů s pokojovými rostlinami Simona Bratršovská.

Smolnička obecná je léčivá bylinka, která pomáhá při chronických problémech s játry, podporuje funkce ledvin a snižuje zahlenění. Zevně se používá při ekzémech, svrabu a vředech na kůži. Jakým způsobem ji užívat, vysvětluje bylinkářka a farmářka Štěpánka Janoutová. A jaké podmínky smolničce vytvořit, aby se jí dařilo na vaší zahradě?

Zveme například na letní tvořivé dílny od 1. 7. do 31. 8. v Muzeu loutek v Plzni, na prázdninovou Hmatovou dílnu 4. 7. v Muzeu jižního Plzeňska v Blovicích a na Včelařský den 15. 7. v Petrovicích nad Úhlavou.

Denivky - detail

Čím hnojit denivky? Rozhodně ne granulovaným kravským hnojem, který je pro ně příliš silný, raději sáhněte po klasickém třísložkovém hnojivu. Pěstitel hlíznatých a cibulových okrasných rostlin Pavel Novák neskrývá své nadšení z denivek, své nejlepší kousky bude vystavovat 22. a 23. 7. v Nepomuku.

Nejchutnější letní holubinky představuje Zdeněk Hájek, předseda Mykologického klubu Plzeň. Jedná se o holubinky namodralou, nazelenalou a mandlovou, které se vyznačují lahodnou oříškově sladkou chutí. Podle kterých znaků s jistotou poznáte holubinku?

Je pravda, že třešně a višně můžeme ořezat při sklizni? Jak zabránit náletům špačků na drobné ovoce? Na dotazy posluchačů odpovídá Josef Vačkář, instruktor Českého zahrádkářského svazu.

autor: Soňa Vaicenbacherová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio