Prázdné oční důlky a dlouhé prsty. Možná, že na hradě Kašperk spatříte Šplhavce

17. únor 2022

Hrad Kašperk v Šumavském podhůří je jistě dobrým důvodem, proč se do této oblasti vypravit, a to zejména během sezóny, kdy je hrad přístupný veřejnosti. Nicméně i mimo tuto sezónu není procházka v okolí této stavby vůbec marná.

Na hrad Kašperk můžete shlížet například z nedalekého celoročně přístupného Pustého hrádku, někdejšího předsunutého strážního opevnění. Procházet se kolem hradu lze v jakékoli roční době. Možná, že si při procházkách touto tajemnou krajinou vzpomenete i  na nadpřirozené bytosti, které se přímo na hradě mají vyskytovat.

„Hrad Kašperk má svou vlastní bílou paní, která se zjevuje v jednom z oken hradního paláce, kyne všem příchozím a láká je dovnitř do hradu. U jejího pasu totiž visí velký zlatý klíč, který odemyká truhlu u jejích nohou. Truhlu však hlídá velký zlý pes. Příchozí, kterému se podaří uzmout zlatý klíč a otevře truhlu, získá velké bohatství,“ řekla hlavní průvodkyně na hradě Kašperk Jana Sázavská.

Kašperk má i své typické strašidlo, takzvaného Šplhavce: „Nikdo jsme ho nikdy neviděl, ale podle očitých svědků tady údajně slézá hlavou dolů po zdech z oken a do oken a leká náhodné poutníky, alespoň to tak dělal v minulosti. Vypadá dost hrozivě, má prázdné oční důlky a je to takové bílé strašidlo s dlouhými prsty,“ popsal děsivé vzezření místního bubáka, po kterém je pojmenované hradní pivo, kastelán hradu Kašperk Václav Kůs.

Oběšencovy plíce

K lokalitě v okolí Kašperku se váže také děsivá pověst, kterou odvyprávěla Jana Sázavská: „V blíže nespecifikované vesnici tady kolem hradu bydleli manželé. Manželka poslala manžela do města, aby k večeři koupil plíčky, tedy zvířecí plíce, vnitřnosti. Manžel se tedy vydal do města vyzbrojený penězi, ale co čert nechtěl, šel kolem hospody. Nechal se zlákat na jedno, na dvě, případně na tři, a bohužel tam utratil peníze, které měl na nákup jídla. Přemýšlel, co má dělat, pochopitelně se bál hněvu své ženy. Celou situaci vyřešil tak, že šel kolem šibenice, kde zrovna visel čerstvý oběšenec. Vyřízl mu tedy jeho plíce a donesl je domů manželce…“

Pokud máte pro strach uděláno, poslechněte si v reportáži, jak tento hrůzostrašný příběh pokračoval dál…

Spustit audio