Přes Mantov na jižním Plzeňsku budou denně jezdit tisíce aut. Důvodem je rekonstrukce průtahu Stodem

2. květen 2018

Rekonstrukce začne už za pár dní. Kvůli ní povede objízdná trasa přes Mantov. Tamním lidem se vyhlídka na zvýšený provoz nelíbí.

Objízdná trasa povede ze Stodu přes Mantov a Chotěšov, potvrdil chotěšovský starosta Luděk Rosenberger: „Upřímně říkám, že si nedovedu představit, že šest tisíc aut denně ze směru od Domažlic na Plzeň bude projíždět obcí Mantov a Chotěšovem. Za prvé komunikace na to není konstrukčně stavěná, což při prvním jednání potvrdila Správa a údržba silnic, a dále je tam omezená tonáž na pět tun v obou směrech.“

Silnice je navíc poměrně úzká a značně klikatá. „Z nějakého důvodu jsou tam dopravní zrcadla, situace je tam nepřehledná. Navíc pro část obce Pančava tam nejsou vůbec chodníky, žijí tam rodiny s malými dětmi, které se musí dostat do Mantova minimálně na školní autobus. Když to řeknu s nadsázkou, ti lidé, aby se pomalu naučili létat,“ uvedl Luděk Rosenberger.

Ředitelství silnic a dálnic už opravilo silnici, po které objízdná trasa povede. „Řekl bych, že za poslední léta je to nejnáročnější stavba z hlediska dopravního opatření a objízdné trasy. Je tam samozřejmě i nesouhlas těch obcí, ale jinudy se to vést nedá. Někdy v květnu chceme spustit dopravní opatření a zahájit vlastní stavbu průtahu Stod,“ potvrdil ředitel krajské pobočky, Zdeněk Kuťák. 

Mantov čeká několika měsíční omezení

Práce zaberou půl roku a po zrušení objízdné trasy ŘSD navíc znovu silnici přes Mantov opraví. „Pro nás to kompenzace není. My bychom samozřejmě byli rádi, kdyby objížďka tady vůbec nebyla. A bude-li to potřeba, komunikaci si rádi spravíme i sami,“ komentoval znovu starosta Chotěšova - Luděk Rosenberger, který dal na krajský úřad i připomínky.

„Požadujeme, aby byla alespoň provedena pasportizace nemovitostí. Až skončí objízdná trasa, aby mohli lidé případně uplatňovat škody na svých nemovitostech, jako jsou praskliny a podobně. Bohužel to budeme muset snést. Chceme ale, aby to lidé odnesli co nejméně, a když už se něco stane, aby se k tomu postavil někdo čelem a způsobené škody uhradil,“ uzavřel Luděk Rosenberger.

Rekonstrukce průtahu Stodem a objízdná trasa přes Mantov by měly skončit letos v listopadu.

autoři: mkl , jik
Spustit audio