Přeštická zubařka Eva Perglerová je třetí Češkou na Mount Everestu

21. červen 2023

Zubařka z Přeštic na nejvyšší horu světa vystoupala jižní cestou přes ledopád Khumbu ve středu 24. května v ranních hodinách středoevropského času.

Na vrchol Eva Perglerová vystoupila s použitím umělého kyslíku s týmem expedice Madison Mountaineering Mount Everest 2023. Na vrchol se dostalo celkem sedmadvacet horolezců, z nichž byli čtyři průvodci a patnáct nepálských šerpů. Počasí bylo podle ohlasů z týmu jedno z nejlepších, jaké si horolezec může pro historický výstup vůbec přát. Na nejvyšší hoře světa tým s Evou Perglerovou strávil v součtu neuvěřitelné dvě hodiny.

Finální výstup ze 4. tábora ve výšce 7900 m. n. m zahájila Eva Perglerová se svojí skupinou po krátké sněhové bouři ve 2 hodiny ráno tamního času. Na vrchol Mount Everestu se dostala kolem desáté dopolední, tedy po šesté hodině ranní středoevropského času se svým osobním šerpou Dhanou Diariesem.

Celý výstup na nejvyšší bod zeměkoule Eva Perglerová zahájila ze základního tábora ve středu 17. května o půlnoci (20:15 SELČ). Do C2 ve výšce 6474 m. n. m. se dostala po 10 hodinách. Následně stoupala s týmem do C3 a podle plánu do C4 dorazila v pondělí odpoledne, kde nabrala síly na nejtěžší etapu.

Na majestátní horu před Evou Perglerovou vystoupalo dosud jen 15 českých horolezců. Jako první v roce 1991 Leopold Sulovský. Po Renatě Chlumské a Kláře Poláčkové (Kolouchové) dnes Eva Perglerová doplnila pomyslné pódium tří českých horolezkyň.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.