Přežil déšť i vandaly. Na Horním hradě se dochoval krásný starý dřevěný strop

30. září 2021
Poklady minulosti

Na takzvané západočeské Hluboké, tedy Horním hradě neboli Hauenštejně, v Karlovarském kraji nedaleko Stráže nad Ohří, mohou návštěvníci dodnes obdivovat pozoruhodný dřevěný strop, který se dochoval přibližně z poloviny 19. století. Samotný hrad zde stojí od poloviny 13. století.

Na jižní terase u třetího nádvoří v rytířském sále Horního hradu se nachází zhruba 3 metry široký a 20 metrů dlouhý dřevěný řezaný strop, bývalá zimní zahrada a galerie, kterou na hradě nechal zbudovat rod Buquoyů.

„Strop je zdobný, má v sobě neogotické růžičky a okénka, je zde inspirace z východu a z muslimské architektury. Po několika metrech je vždy přepažen zdobným příčníkem, ze kterého vyčnívá několik řezaných špicí,“ popsal hradní pán a majitel hradu Pavel Palacký.

Obdoba tohoto monumentálního stropu se nachází na hradě Rožmberk v jižních Čechách, který taktéž patřil rodu Buquoyů. Jihočeská a západočeská větev rodu se navzájem inspirovala. „Architekti a stavitelé odhadují, že inspirace šla od hradu Rožmberk směrem k nám, ale zde byla provedena víc vzdušně, víc nonšalantně,“ doplnil Pavel Palacký.

Část stropu nejspíš strhli vandalové

Je s podivem, že se dřevěný strop zachoval až do dnešních dnů. Než Pavel Palacký hrad od obce zakoupil a začal jej rekonstruovat, mnoho let na tento strop pršelo. „Chybí ho zhruba třetina. Může to být tím, že tady tábořící vandalové strop kdysi trhali a dělali si z něj oheň. Nevíme, pouze se domýšlíme,“ uzavřel Pavel Palacký.

Horní hrad bývá často přirovnáván k Hluboké, dokonce je nazýván jako západočeská Hluboká. Lidé sem mohou přijet na prohlídku, případně je možné se zde i ubytovat.

autoři: Kateřina Dobrovolná , Iva Štěpánková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio