Příliš železitá voda může být důvodem, proč vám během vaření šednou brambory

Vedle železité vody šéfkuchař Ivo Růžička vidí jako další možnou příčinu šednutí brambor při vaření jejich skladování v lednici.

Ivo Růžička, šéfkuchař Švejk restaurantu Tivoli v Plzni, zdůrazňuje, že nejdůležitější je kvalita brambor. Naše posluchačka, která má s šednutím brambor dlouhodobý problém, ale používá různé odrůdy. Dělá někde chybu?

V Karlíně nedaleko Plané u Tachova šijí Karla a Gábina Kratochvílovy hračky. Jde převážně o figurky zvířátek, ale také o dekorační předměty, např. srdíčka plněná levandulí nebo andělky. Krásné produkty se u autorek dlouho neohřejí, většinou jdou do rodiny, k přátelům, ale také se prodávají na jarmarcích. Do Karlína zajela na návštěvu Martina Sihelská.

Autorka květinových kuchařek Jana Vlková v srpnu sbírá vedle kvetoucích aromatických bylinek také listy maliníku, jahodníku a černého bezu. Z těch si vyrábí domácí fermentovaný čaj. Jaký je její postup?

Dobu česání srsti by měl určovat majitel, ne pes. Jak říká Eva Durasová, majitelka psího salónu v Plzni, o srst psa je třeba pečovat už od štěněte. A pokud se česání pejskovi nelíbí, páníček by mu neměl ustupovat. Důslednost je i tady důležitá.

Zveme na workshop „Nitky z oveček“ 17. 8. v Západočeském muzeu v Plzni, na „Kozí mejdan“ ve dnech 19. až 22. 8. na samotě v Milkovicích v Českém ráji a na procházku zaměřenou na historii blovických hospod a pivovarů 24. 8. v Blovicích.

Od června se členové plzeňského Alpinum klubu účastní brigád v zahradě Gymnázia na Mikulášském náměstí v Plzni. V současné době tam připravují výstavu alpinek, která se uskuteční na přelomu srpna a září. Podrobnosti máme od předsedy klubu Karla Lumerdinga.

Stroček trubkovitý je houba, která se podobá trubce. Naši němečtí sousedé ji nazývají doslova mrtvá trumpeta, jak potvrzuje mykolog Zdeněk Hájek. Podle něj je stroček vynikajícím kořením do polévky.

autor: Soňa Vaicenbacherová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio