Připomínáme půlkulaté jubileum Jindřicha Pecky

10. březen 2021

Před 85 lety se narodil Jindřich Pecka (1936–1998), historik, básník, scénárista, sběratel a vydavatel lidových písní, dlouholetý spolupracovník hudebního skladatele Jaroslava Krčka a jeho souboru Musica Bohemica.

Jindřich Pecka

Jindřich Pecka se narodil 17. března 1936 v Suchém Vrbném u Českých Budějovic a zemřel – bohužel předčasně – 31. prosince 1998. Absolvoval Pedagogickou školu v Českých Budějovicích a Filozofickou fakultu UK v Praze, obor české dějiny a pomocné vědy historické. Za normalizace mohl jako disident pracoval jen v dělnických profesích. To se změnilo až po sametové revoluci, v roce 1990 se stal vědeckým pracovníkem Ústavu pro soudobé dějiny Akademie věd a přednášel na vysokých školách. Jako autor řady odborných publikací získal v roce 1997 za práci v oboru moderních československých dějin Cenu Akademie věd.

Peckův Úsvit a rozhlasové Cesty za folklorem

Od 50. let se Pecka soustavně věnoval i lidové hudbě. Pozdější renomovaný historik se tehdy podílel na formování jihočeského souboru Úsvit z Českých Budějovic, pro který dokonce vytvořil několik choreografií. Později dlouhodobě dramaturgicky spolupracoval zejména se souborem Musica Bohemica, kterému poskytoval podněty z historických pramenů, vytvořil řadu scénářů k literárně-hudebním večerům, psal texty k písňovým cyklům, kantátám, vokálně-instrumentálním suitám, scénickým i jiným kompozicím Jaroslava Krčka. Vytvořil také libreto novodobé podoby Hořických pašijí s hudbou Jaroslava Krčka a věnoval se i sběru lidových písní v jihočeských regionech a v Pošumaví.

Jindřich Pecka měl blízko také k rozhlasu. Pravidelně připravoval rozhlasové přenosy z několika ročníků dudáckých festivalů ve Strakonicích. Psal scénáře hudebních cyklů K pramenům české lidové písně a Lidové písně z archivů a muzeí, spolupracoval na pořadech Hrají a zpívají Plzeňáci, Cesty za folklorem, Písně domova, Setkání se souborem Musica Bohemica nebo Hudba pravdy. S Jaroslavem Krčkem v roce 1997 připravil cyklus Historické a časové písně z doby třicetileté války.

Filmy, nahrávky, publikace

Intenzivní byla Peckova spolupráce s Československou a Českou televizí. Připravil scénáře a napsal verše k několika pořadům, zejména ve spolupráci s režisérem Zdeňkem Flídrem: V dobrém jsme se sešli (1986), Pojďte s námi na konopickou (1985), V Zlatej Koruně vesele hrajou (1988), Píseň o vrbovém proutku (1987), Sběratelé českých lidových písní (1990-1991), či Návraty Jaroslava Krčka (1995).

Jako dramaturg a autor textů se podílel na mnoha titulech gramofonových desek a kompaktních disků, kromě jiných i s folklorní tématikou. V Supraphonu byly s Musicou Bohemicou realizovány např. Vánoční zpěvy z doby husitské, Loutna česká Adama Michny z Otradovic či Hajej, nynej... Ukolébavky z Čech a Moravy. Pro Panton připravil Prostonárodní písně a říkadla K. J. Erbena nebo Tance ze 17. a 18. století. Z četných Peckových publikací se vztahem k lidové písni a lidové kultuře připomeňme alespoň Český zpěvník (s J. Krčkem, 2007).

autor: Zdeněk Vejvoda | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.