Přírodní koupaliště Kotynka má ideální podmínky ke koupání

Příjemně teplou, ale hlavně nezávadnou vodu nabízí přírodní koupaliště Kotynka v Dobřanech. Voda navíc není chemicky ošetřovaná.

Pokud se bojíte koupání v rybnících a chemicky ošetřené bazény vám nevoní, vyzkoušejte pro změnu přírodní biotop. V Dobřanech na Kotynce má voda příjemných 26 stupňů a všechny rozbory zatím dopadly výborně. Dobře dopadla i čtvrteční návštěva Hydroepidemiologické stanice.

Lidé mohou pomoci s údržbou čisté vody

Vodu na koupališti čistí umělé meandry, ve kterých jsou rostliny a ty vodu pročistí. Lidé v nich občas mohou zahlédnout vodní šneky i nějakou žabku. Pročištění vody v meandrech trvá zhruba tři dny. Ještě před pár dny bylo vidět na dno, a to i v hloubkách kolem tří metrů. V současné době je voda mírně zakalená, mohou za to drobné řasy, ale to zkrátka k přírodnímu koupališti patří.

Na koupališti v Dobřanech není chemie zapotřebí a voda je přesto čistá

Kvalitu vody v koupališti by mohla ohrozit úmorná vedra spojená se suchem, teplo je totiž pro řasy ideální. Čistá voda také déle vydrží, pokud se návštěvníci před koupáním osprchují a smyjí tak zbytky potu a opalovacích krému.

autoři: jnm , Michaela Svobodová
Spustit audio