Přírodní telecí s pikantní rýží. Lehké, ale slavnostní

Rychlý slavnostní pokrm, který svým složením bude určitě vyhovovat po těžkém salátu a smažených řízcích.

Ingredience
  • 2 porce telecího kolínka přeseknuté napříč (osso buco) cca po 200 g nebo
  • plátky kuřecího nebo krůtího masa po cca 150 g
  • 1 PL oleje
  • 70 g másla
  • vývar
  • 1 lžička hladké mouky
  • sůl
  • brusinkový kompot nebo džem

V pánvi rozpálíme olej a polovinu másla a prudce z obou stran v něm opečeme přepravené maso. Pak ho osolíme, podlijeme malým množstvím vývaru a pod poklicí pomalu dusíme. Podle potřeby maso obracíme a podléváme vývarem. Měkké maso vyjmeme a uchováme na teplém místě. Šťávu vydusíme a poté přidáme utřené máslo s moukou, podlijeme malým množstvím vývaru a krátce povaříme.

Suroviny na přírodní telecí s pikantní rýží

Maso podáváme přelité šťávou s pikantní rýží a brusinkovým kompotem nebo džemem.

Pikantní rýže

Ingredience
  • 100 g rýže
  • 1 menší cibule
  • 2 lžíce oleje
  • 20 g rozinek
  • 15 g ve slaném nálevu naloženého pepře (červený nebo zelený)
  • 1 – 2 pálivé papričky
  • sůl

Na oleji orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli. Přidáme v několika vodách vypranou a okapanou rýži, rozinky, naložený pepř a nakrájené papričky. Osolíme, promícháme a zalijeme vodou, které musí být cca 1 cm nad povrch rýže, a vaříme cca 25 minut.

Hotovou rýži necháme několik minut „vydýchat“.

Mirka Kuntzmannová

Miroslava Kuntzmannová

Původním povoláním zdravotní laborantka, ale vaření ji baví už od dětství. Od roku 1994 vydává populární kuchařské knihy i videa. Spolupracovala s Jiřinou Bohdalovou a jako první u nás napsala i kuchařku ze seriálového prostředí Recepty z Ulice.

autor: iko

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Historická detektivka z doby, kdy byl hrad Zlenice novostavbou. Radovan Šimáček jako průkopník žánru časově předběhl i Agathu Christie!

Vladimír Kroc, moderátor

Zločin na Zlenicích hradě

Zločin na Zlenicích hradě

Koupit

Šlechtici, kteří se sešli na Zlenicích, aby urovnali spory vzniklé za vlády Jana Lucemburského, se nepohodnou. Poté, co je jejich hostitel, pan Oldřich ze Zlenic, rafinovaně zavražděn, tudíž padá podezření na každého z nich. Neunikne mu ani syn zlenického pána Jan, jemuž nezbývá než doufat, že jeho přítel Petr Ptáček celou záhadu rozluští...