Pro žáky plzeňské konzervatoře je hudba často hlavní náplní života

17. červen 2024 11:05

Plzeňská konzervatoř sídlí ve třech budovách v centru města. Pokud někdy půjdete kolem nich a uslyšíte hudbu, vzpomeňte na to, že je za tím vším hodně dřiny, radosti a pro mnohé žáky a vyučující i hlavní životní náplň…

Dům hudby Plzeň

V jedné ze tří budov plzeňské konzervatoře, v Domě hudby, který stojí v Husově ulici, jsou jednotlivé učebny pojmenovány podle hudebních skladatelů. Najdete tady tedy například učebnu s názvem Beethoven nebo Rachmaninov.

Studium na této střední škole trvá 6 let, přičemž po 4 letech žáci skládají maturitní zkoušku a po 6 letech absolutorium.

Maturantka před komisí v Domě hudby v Plzni

„Samozřejmě mám méně času na různé hospody a randění, ale hudba mě baví ze všeho nejvíc, takže vlastně dělám celou dobu to, co mě baví a ostatní věci beru jen jako jakési doplňky pro odreagování,“ uvedla jedna z maturantek, která před komisí zahrála tři různé skladby na harfu.

Během maturitní zkoušky se hodnotí hodně věcí: „Je tam kritérium rytmu, bezchybné pamětní hry, správné, nebo špatné noty, zvuk…“ popsal ředitel konzervatoře Miroslav Brejcha, který pokračoval: „Konzervatoř vyučuje prakticky všechny nástroje symfonického orchestru a pak třeba též varhany, cembalo nebo klavír. Máme tady také dva pěvecké obory.“

Poslechněte si celou reportáž.

autor: Kateřina Dobrovolná | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio