Projekt Rubikon varuje děti před sázením

4. březen 2009
Tento pořad

Není ti 18? Nesázej! - to je ústřední slogan nového vzdělávacího a preventivního programu Rubikon. Včera ho jeho autoři z občanského sdružení Aisis představili na základní škole v Letinách na jižním Plzeňsku. Podrobnosti zjišťoval Dominik Mačas u manažera Rubikonu Petra Vinše:

Do školního preventivního projektu Rubikon, který oficiálně začal v Plzeňském kraji, se zapojí téměř 10.000 žáků a studentů ze 42 škol. Jeho cílem je zamezit přístupu dětí a mládeže ve věku 12 až 16 let k sázení a posílit jejich právní vědomí. Součástí projektu je žákovská soutěž, která vyvrcholí v krajském finále 13. května v Divadle Miroslava Horníčka v Plzni.

Motivací k zahájení ojedinělého vzdělávání, které se má postupně dostat i do ostatních krajů, byl prý fakt, že ČR má nadstandardní počet hracích automatů v porovnání s jinými evropskými zeměmi, a skutečnost, že v Česku se jedno procento šestnáctiletých pohybuje v sázkovém prostředí.

hrací kostky

Například podle rozsáhlé sociologické studie, kterou si nechala zpracovat plzeňská radnice, denně na výherních automatech v Plzni hraje 2,5 procenta žáků ZŠ, párkrát do roka 4,9 procenta, na standardních středních školách několikrát ročně 15 procent studentů, na odborných učilištích 17 procent.

V rámci projektu Rubikon se žáci v hodinách občanské nebo rodinné výchovy seznámí se zákony, budou řešit problémy svých vrstevníků, rozhodování v týmu, prezentovat a obhajovat své názory. Mají si dále ověřit, že sázení není vhodnou cestou k zábavě nebo rychlému zbohatnutí.

Spustit audio