Prošívaná deka, pod kterou se neohřejete

Vaří Mirka Kuntzmannová , Vaříte s ČRo Plzeň

Velmi jednoduchý na jedné straně, ale na straně druhé vynikající moučník, který měl svůj boom před několika léty. Myslím, že tento recept stojí za to ho „oprášit“ a připomenout. Je velmi rychlý, nenáročný a hlavně velmi dobrý.

Suroviny na těsto:

2 vejce
½ sklenky teplého mléka (1 sklenka = 200 ml, pozn. red.)
½ sklenky oleje
1 sklenka pískového cukru
2 sklenky polohrubé mouky
½ prášku do pečiva
máslo na vymazání pekáče

Suroviny na náplň:

500 g měkkého tvarohu
4 polévkové lžíce moučkového cukru (podle chuti)
1 vanilkový cukr
2 vejce
trocha oblíbeného džemu nebo marmelády

Postup:

Do mísy nasypeme mouku, cukr, prášek do pečiva a vše promícháme.

Přidáme mléko, olej, vejce a všechno dohromady smícháme. Vznikne řidší těsto, které nalijeme do vymaštěného a vysypaného plechu s vyšším okrajem. Když chceme mít místo koláče dort, připravíme těsto i náplň z poloviční dávky a místo plechu použijeme dortovou formu.

V jiné misce promícháme tvaroh, cukr, vejce a vanilkový cukr. Touto tvarohovou směsí naplníme mikrotenový sáček, ustřihneme mu růžek a nastříkáme tvarohové mřížky na těsto. Můžeme také přizdobit trochou džemu nebo marmelády.

Prošívanou deku pečeme v mírně předehřáté troubě asi 40 minut při 175 °C.

Prošívaná deka podle receptu Mirky Kuntzmannové

Prochladlý moučník nakrájíme a pocukrujeme.

Celková doba přípravy tohoto receptu trvá přibližně 1 hodinu.